1000-километров риф в устието на Амазонка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Под мътните води на Амазонка учените са открили огромна, неизвестна досега система от коралови рифове. Тя се протяга почти на 1000 километра – там, където реката се влива в Атлантическия океан, става ясно от статия в сп. Science Advances, пише Lenta.ru.

Първоначално учените начело с океанолога Патрисия Ягер (Patricia Yager) от университета на Джорджия се готвели само да изследват флората и фауната в устието на Амазонка. Но един от екипа си спомнил за стара статия от 70-те години, където се споменава за уловени рифови риби в този район.

Не било лесно да се локализират тайнствените рифове – авторите на статията не са посочили GPS координати и екипът на Ягер трябвало да изследва цялата крайбрежна зона със звукови вълни. След това учените взели образци от дъното на морето, за да се уверят в наличието и да уточнят големината на рифа.

Оказало се, че системата от рифове се явява място на обитание на разнообразни форми на живот, незабележими през плътната тиня на водите на Амазонка – десетки видове рифови риби, гъби, водорасли и, разбира се, самите корали.

През 2014 година океанолозите провели повторно изследване и съставили пълен каталог на всички видове. Установено било, че в южната част на рифовата система до нея достига повече слънчева светлина и в екосистемата доминират традиционни корали и фотосинтетични организми. В северната част започват да преобладават гъби и други същества, получаващи хранителни вещества от речния плум*.

И накрая учените отбелязват, че гигантската рифова система на Амазонка още към момента на своето откриване е под заплаха за унищожение. На нейна територия се планира добивът на нефт. Освен това затоплянето и повишената киселинност на Световния океан удря по коралите на Амазонка не по-малко, отколкото по другите рифове на Земята.

–––––

*River plume. Лещовидно тяло на речната вода по повърхността на водата на приемащия басейн (езеро, море) срещу устието на река, обособено вследствие на разликата между солеността, температурата и количеството.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори