2000 древни златни спирали с незнайно предназначение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Morten Petersen, Museum Vestsjælland
Димитър Димитров

Загадъчни спирали са открити в поле в датския град Боеслунде на остров Зиланд. Археолозите откопали 2000 деликатни спираловидни златни нишки с общо тегло около 200 грама.

Учените не знаят каква е била целта на спиралите. Всяка от тях е дълга около 2.5 сантиметра и е тънка колкото човешки косъм. Енигматичните артефакти датират от 900 до 700 г. пр.Хр. (бронзовата епоха), според директора на Националния музей в Дания Флеминг Каул (Flemming Kaul).

„Може би спиралите са били свързани с връв и са служили като малки бретони или козирки“, казва той в съобщение за пресата. „Може би са били вплитани в косата или са били вбродирани в костюмите. Истината е, че не знаем, но лично аз смятам, че са били част от костюма или шапката на главен свещеник.“

Преди няколко години двама археолози аматьори откриват с метални детектори четири тежки златни пръстена на същото място. Оттогава археолозите претърсват полето за още артефакти от бронзовата епоха.

Археолозите са открили спиралите „сбити на топка“. На мястото е имало и останки от дървена кутия, облицована с козина. Учените подозират, че мястото е било център за ритуали и древните хора са го използвали за отдаване на почит към боговете чрез принасяне на ценни съкровища.

В Полша и Германия също са намирани подобни златни и бронзови спирали.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори