Дивите кътчета на планетата изчезват

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Амазония
Амазония
Ивайло Красимиров

Дивите места на планетата изчезват с обезпокоителни темпове, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са установили, че 10% от дивите региони са изчезнали през последните 20 години заради неспирното развитие на човечеството.

Южна Америка е загубила 30% от дивите си райони, а Африка – 14%. Основните причини за тези загуби са приспособяването на дивите места за земеделие, изсичането на гори и разработването на мини.

За целите на изследването учените са отбелязали некултивираните райони на карта и са ги сравнили с тези от карта от 1993 г. Направената съпоставка показва, че 30,1 милиона квадратни километра са останали диви и са определени като биологично и екологично непокътнати райони, без забележима човешка намеса. Близо 3,5 милиона квадратни километра обаче са изчезнали.

Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд и ръководител на проучването отбелязва, че около една четвърт от повърхността на Земята е останала дива, като тези райони са концентрирани в Централна Африка, Амазонския регион, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия. Най-ощетени са Амазонският регион и Централна Африка.

Трябва да се съсредоточим върху качеството на естествената среда и да запазим поне някои места на Земята недокоснати от човешка ръка, добавя Уотсън.

Категории на статиите:
Зелен свят

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори