Елегантна спирала крие гладно чудовище

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ESA/Hubble & NASA
ESA/Hubble & NASA
Димитър Димитров

NGC 4639 e прекрасен пример за пресечена спирална галактика. Намира се на 70 милиона светлинни години в съзвездието Дева и е една от 1 500 галактики, които съставляват галактическия куп Дева.

Това изображение е направено от космическия телескоп Хъбъл и на него лесно може да се види пресичащата линия, която минава през средата на галактическото ядро. Подобни пресичащи линии могат да се наблюдават в около две трети от спиралните галактики и се смята, че това е естествена фаза в еволюцията им.

По спиралните ръкави на галактиките може да се видят региони, в които активно се формират звезди. Всяко малко и блестящо „бижу“ всъщност е на разстояние стотици светлинни години от другото и съдържа стотици хиляди новоформирани звезди. Но NGC 4639 крие мрачна тайна в ядрото си – масивна черна дупка, която засмуква обграждащите газове.

В научните среди това се нарича активно галактично ядро (AGN) и може да се види благодарение на характерни свойства на галактиката в светлинния спектър и рентгенови лъчи, създадени от горещите газове, които биват засмукани от черната дупка.

Учените смятат, че повечето галактики съдържат черна дупка в центъра си. Всъщност NGC 4639 е пример за слабо активно ядро, като това демонстрира, че ядрата на различните галактики могат да се различават значително, защото вече сме наблюдавали отдалечени квазари, където галактиката е изцяло доминирана от дейността на активното галактично ядро.

Phys.Org

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори