Китайски и канадски екипи осъществиха квантова телепортация в реалния свят

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

quant
Ивайло Красимиров

Учени от Канада и Китай предадоха независимо информация, закодирана в частици светлина, по реален оптичен кабел.
При квантовата телепортация квантовото състояние на една частица може да бъде предадено на друга, която е далеч, без между тях нещо да се движи физически.

Досега подобни експерименти са правени само в лаборатории.

Учените от Китайския научно-технологичен университет осъществиха телепортация на фотони на разстояние 12,5 км в гр. Хъфей, като използваха обикновена оптичновълнова мрежа. Колегите им от Калгари направиха аналогичен експеримент на разстояние 8,2 см.

Двата екипа са използвали различен подход. Китайците са телепортирали само два фотона за един час, но с “по-висока надеждност”. Канадците са успели да предадат до 17 частици в минута, но технологията им е “по-малко точна и с редица ограничения за практическо приложение”.

Миналата година американски учени успяха да изпратят фотони на разстояние 100 км, но само в пределите на лаборатория, по намотан на макари оптичен кабел.

Телепортацията на дълги разстояния е много важна за предаването на квантови криптографски ключове за кодиране на данни по кабели. Някои смятат, че това е бъдещето на комуникациите или най-малкото на интернет.

Article Categories:
Физика

Comments

 • Make sure you apply for the regular Platinum card and not the Platinum Rewards card which doesnt offer the introductory deal.HandbucheBook Hamburg Handwerkskammer Mnchen Alte Kongresshalle Referenten Wiesbaden Kurhaus Updates helfen Berlin BOLLE Festsle Kln Grzenich Rckblick Sponsoring Mortgage loansBest times knowing be can loan poor as to is available credit term payments exactly. [url=http://nowfastmoney.com]loans online[/url] href.The maximum cash advance of a loan made under this subchapter is an amount computed under Subchapter C Chapter using the reference base amount of except that for loans that are subject to.

  MiguRormwago 5 October 2017 02:23 Reply
 • (Преглеждам и: “Що е то квантова телепортация?” – свързани статии)
  “Предаване-пренасяне” на състояние на сплетени фотони е започнало още от неговото създаване – от един фотон са се получили два фотона с разцепване в кристал … и е известно, че при “раждане ” на частици, то те се получават по двойки с противопосочни спинове.
  Измерването на спна на едната само показва, че ВЕРОЯТНОСТТА при измерване на втората да е с противопосочен спин на първата, е ПО-ГОЛЯМА от 50%. (ако нещо не е нарушило-изменило посоката- декохеренция, например, унищожила геодезичната на пренос на импулс)
  Няма нищо пренесено с надсветлинни скорости.
  Единствено -остава тайната и за двете страни, дали правилно е разчетена предаваната информация.

  psi 23 September 2016 11:53 Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори