Магнитно поле може да помогне за колонизацията на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

JPEGMars
Ивайло Красимиров

Група учени от НАСА разработват план за превръщането на Марс в по-гостоприемна за човека планета. Те разиграват компютърен модел, който тества магнитно поле около Червената планета с цел защита от слънчевите ветрове, отнасящи тънкия слой атмосфера. При наличието на такова поле бъдещото заселване на Марс би било по-възможно, смятат учените.

Ако този план може да бъде задействан и сработи, полярните ледени шапки на Марс може да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата. Изчислено е, че около 1/7 от древния океан на Марс е замръзнал и е в полярните шапки на планетата, обявиха от НАСА.

Преди милиарди години, на повърхността на Марс е имало големи обеми течаща вода. След това обаче, планетата е загубила своята атмосфера заради силните слънчеви ветрове и се е превърнала в студения сух свят, който наблюдаваме днес.

Една от възможностите да се възстанови атмосферата и планетата да стане по-гостоприемна е да се изпрати космически кораб, който да бъде в постоянна орбита около планетата и да създава магнитно поле. То ще защитава Марс от най-екстремните въздействия на слънчевия вятър и ще може да задържи атмосфера на планетата.

Ако това стане, атмосферното налягане на Марс ще се повиши и планетата ще стане по-близка до Земята. От НАСА вярват, че така може да бъде променен климатът на Марс.

Създаването на такава „магнитна бариера“ ще позволи по-лесно да бъде изследвана и дори заселвана тази относително близка до Земята планета.

В НАСА си дават сметка, че компютърният модел е едно, а реалния живот – друго и заявяват, че подобна мисия е несигурна. Но в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда на кораб, който да обикаля в орбита около Червената планета, без да каца на нея. Като следващ етап ще се подготви и мисия с кацане на повърхността на Марс, което ще отвори нови хоризонти пред човечеството.

Article Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори