Непорочно зачатие на акула

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

непорочно зачатие
Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Женска акула в Центъра за морски видове във Великобритания е снесла две яйца, въпреки че не е имала абсолютно никакъв контакт с мъжки. Петнистата бамбукова акула, която пристигнала в Great Yarmouth през 2013 г., е единствения представител на вида си, с който центърът разполага.

Новините идват само няколко дни, след като в Германия се съобщи за девствена акула, която родила в изследователски център в Мюнхен.

„Този процес се нарича партеногенеза и отдавна се наблюдава при домашни кокошки и някои влечуги, но чак през 2008 г. става ясно, че се проявява и при акули“, казва експертът по акули Дарън Гуук (Darren Gook). „По някакъв начин женските успяват да добавят допълнителен комплект хромозоми в яйцата си, за да създадат отрочета, които реално се явяват клонинги или полуклонинги на майката.“

Не е напълно ясно защо се случва това. Едно от възможните обяснения е, че се отключва рядък механизъм, който помага на изчезващите и малобройни видове да оцелеят, защото шансовете животните да си намерят половинка намаляват значително с намаляването на броя живи индивиди в дивата природа.

„Такива случаи са наблюдавани при няколко вида акули, вече включително и при петнистата бамбукова акула“, добавя Гуук. „Смята се, че това поколение е ялово и представлява „еволюционна задънена улица“, но например случаят в Германия опровергава тази теория.“

Оригиналната статия е публикувана в The Guardian.

Unexplained Mysteries

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори