Невидими предмети се чувстват с ултразвук

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Nauka v Polsce
© Nauka v Polsce
Антония Михайлова

Технологията за тактилна обратна връзка се развива бързо. Инженерите вече са създали компютърна система за „осезание“ на информацията, изобретили са „интернет обятия“ и дори са създали уникални протези, почти напълно от гледна точка на сензориката заменящи липсващи крайници

С други думи, индустрията за пресъздаване на тактилни усещания позволяват да се извърши революция едновременно в няколко области от живота на човека.

Сега изследователи от университета на Бристол са изобретили концепция за невидима триизмерна тактилна форма, която може да се докосне и почувства от кожата. За своите постижения в създаването на триизмерна форма, на която може да се натъкнат ръцете насред празното въздушно пространство, учените са разказали в статия, публикувана в сп. ACM Transactions on Graphics.

Проектът още се намира в разработка, но създателите му обещават да представят резултатите от своя труд на международната конференция SIGGRAPH Asia 2014, която се провежда от 3 до 6 декември.

Екип инженери начело с д-р Бен Лонг са използвали ултразвук за създаването на невидима форма. Акустичните вълни се фокусират върху дланите, разположени над устройството, и създават илюзия за присъствие на физически обект.

Комплексните модели ултразвукови вълни заедно с въздушните възглавници, запълващи пространството между тях, се възприемат като плаваща триизмерна форма. Невъзможно е да се види такава картина пряко, поради което невероятният ефект за присъствие на „призрачно“ тяло се усилва.

И все пак изследователите трябвало да разгледат някак създадената от звуковите вълни картина. За тази цел те насочили вълните на устройството в тънък слой масло. Когато осветили конструкцията с фенер, учените видели, че вдлъбнатините по повърхността на звуковата сфера изглеждат като петна на маслената обвивка.

Невидимата триизмерна форма може да стане допълнение към 3D дисплеи. Тя може да се използва в сферата на развлеченията – даден предмет от филм може да се вземе в ръце и да се докосне, а също да се създават свои собствени форми с помощта на компютърна програма.

Но игралната и киноиндустрията далеч не са главни области на потенциалното приложение за разработката на Лонг и екипа му. Според изследователите един ден тяхната система за тактилна обратна връзка може да се използва в хирургията за анализ на резултатите от компютърна томография. Тогава вътрешните рани, тумори и чужди тела в организма на пациента ще могат не само да се видят, но и да се докоснат.

Article Categories:
Технологии

Comments are closed.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори