Ново поколение сушилни ще работят на ултразвук, пестят пари и време

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

JPScientists_have_invented_a_dryer-9e168a079427c93a76cba84fc8014c61
Ивайло Красимиров

Сушенето на дрехите е относително дълга и енергоемка процедура, дори с най-съвременните сушилни. Учените от Националната лаборатория в Оак Ридж, Тенеси обаче, разработиха изцяло нова сушилня, която освен че суши дрехите много по-бързо има и малък разход на енергия.

Вместо да използва топлина, както е при сега известните сушилни, новата ултразвукова сушилня работи на принципа на високочестотни вибрации. Устройства наречени „зелени преобразуватели“  трансформират електроенергията във вибрации, които буквално изкарват водата от дрехите. Това ще позволи прането да съхне за около 20 минути, което е значително по-късо от сега нужните средно 50 минути за изсушаване на дрехите.

Американците изразходват около 4% от използваната в домовете електроенергия за сушилните, това в пари е повече от 9 милиарда долара ежегодно. Ако и когато ултразвуковите сушилни станат налични в търговската мрежа, те ще пестят много време и пари. Наред с това, новите сушилни ще оставят много по-малко мъхести частици от сушените дрехи в сравнение със сега работещите сушилни. Този мъх се образува когато топлият въздух в сушилнята издухва малките частици от тъканите. Сушенето с ултразвук намалява и шансовете за избледняване на дрехите при сушене.

Екипът на учените разработили новата сушилня са от General Electric и Министерството на енергетиката на САЩ. Досега те са работили около две години по този проект и са финансирани с 880 000 долара. На този етап учените са създали работещ прототип, като се очаква промишленото производство на новите сушилни да започне след около две години.

Article Tags:
Article Categories:
Иновации

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори