Откриха огромен леден запас под повърхността на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Ивайло Красимиров

Ако искаме да успеем да изпратим хора на Марс и да изградим евентуална човешка колония, трябва да започнем да търсим всички възможни ресурси на Червената планета – особено източник на вода.

Учените откриха голямо количество лед под повърхността на Марс. Замръзналата маса вероятно съдържа толкова вода, колкото има в езерото Сюпириър (най-голямото от т.нар. Велики езера в Северна Америка, към които спадат още езерата Мичиган, Ери, Хюрон и Онтарио).

Ледът е бил открит от радара на разузнавателния орбитър Mars Reconnaissance Orbiter. Учените са анализирали данните от повече от 600 прелитания над повърхността, в резултат на което предполагат дебелина на леда от порядъка на 79 до 171 метра. Ледът е съставен от 50 до 85% вода, смесена с прах и други твърди елементи. Леденият масив се намира на дълбочина от едва 1 до 10 метра под повърхността.

Този запас се е формирал вероятно в резултат на снеговалежи, превръщайки се в леден пласт от вода и прах в период от историята на Марс, когато оста на планетата е била по-наклонена, отколкото е днес,

казва водещият автор в изследването Каси Стъърман.

Депозитът се оценява на около 1% от водния запас на цялата планета. Това не звучи „като много“, но всъщност удвоява количеството лед под северните равнини на Марс. Освен това ледът може да бъде сравнително лесно достигнат от астронавтите или от всяка успешна мисия до Марс, която би искала да го достигне.

NASA/JPL-Caltech/Univ. of Rome/ASI/PSI

NASA/JPL-Caltech/Univ. of Rome/ASI/PSI

„Този запас е по-лесно достижим в сравнение с повечето ледени депозити на Марс, защото се намира на изгодна от географска гледна точка позиция и в сравнително гладък, равнинен район, където кацането на космически кораб би било по-лесно, отколкото на други места, където са засечени ледени (водни) запаси“, обяснява Джак Холт, съавтор в проучването.

Всеки запас от вода, открит на Марс, дори във формата на лед, може да се превърне в обект за търсене на форми на живот на Червената планета. Ледът може да съдържа доказателства за наличието на живот в един или друг период в историята на планетата. Разследвайки леда и пластовете в него, учените биха могли да научат много за климата на Марс с хилядолетия назад във времето, така както проучват полярния лед на Земята.

„Този лед може да допринесе за запазване живота на астронавтите, които евентуално ще бъдат изпратени на Марс и ще помогне да отключим още от тайните на марсианските ледени епохи“, казва съавторът в проучването Джо Леви.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори