Откриха следи от гигантски астероид, паднал в древността на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
© NASA
Антония Михайлова

Австралийски учени са открили следи от гигантски астероид, паднал на Земята в най-древния период от нейната история.

По разрушителност неговото падане заема едно от първите места, става ясно от статия, публикувана в изданието Precambrian Research.

Геофизиците са открили сферули (малки топчета) в Северозападна Австралия, образували се при удар на астероид в Земята. Тези сферули били открити в дънни наноси на възраст 3,46 млрд. години.

Според учените астероидът трябва да бил с диаметър между 20 и 30 километра и да е оставил кратер с ширина няколкостотин километра.

„Такъв удар човечеството никога не е виждало. От него са се вдигнали гигантски цунами в океана, имало е изместване на планини и изтичане на магма“, разказва авторът на изследването Андрю Гликсън (Andrew Glikson).

При това точното място на удара на астероида остава неизвестно. Всички кратери от тази епоха отдавна са „изтрити“ от вулканична и тектонска активност.

Учените разбрали за удара благодарение на откриването на сферули в наноси между два вулканични слоя, което им позволило да направят точна датировка.

Преди 3,8–3,9 милиарда години десетки астероиди са паднали на повърхността на луната – именно от тях са възникнали многобройните кратери. Учените се надяват да открият следи от аналогични удари и на Земята – те са били стотици, смятат геофизиците.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори