Пет смъртоносни болести „събудени“ от глобалното затопляне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

cholera-bacteria
Ивайло Красимиров

Със затоплянето на климата през последните години, учените предупреждават за покачване равнището на океаните и екстремни прояви на времето. Сега обаче, нова опасност свързана със затоплянето добива все по-ясни очертания. Разтопяването на така наречените райони „пермафрост“ или вечно заледени, освобождава „патогени зомби“, които са останали замръзнали с хилядолетия. Сега с повишаващите се температури и появата на насекоми по тези места, разпространяването на болести ще стане сериозна заплаха.

Ето някои от болестите, които могат да застрашат затоплящият се свят.

Събуждащият се антракс

В края на юли тази година избухна епидемия от антракс сред стадата елени в Сибир, където загинаха над 2000 животни. Макар и много по-малко, но се разболяха и хора. Беше открито, че умрял от антракс преди 75 години елен, който е бил във вечно замръзналата почва се е размразил и е пренесъл заразата. Спорите на антракса могат да преживеят стотици години замразени в протеинова среда на убити от тях животни. Ако вечно замръзналите земи в Сибир се размръзнат, това ще бъде сериозна заплаха за епидемия от антракс в северните райони.

Променящата се Зика

Зика е вирус който типично предизвиква симптоми като при лек грип при възрастните хора. Когато обаче, засегне бременни жени, може да предизвика непоправими увреждания на зародиша. Вирусът се пренася от вид комари Aedes aegypti, който предизвиква и други опасни болести, като Денга треска. Сега този вид комари населяват най-вече тропиците, Южна и Централна Америка, югоизточна Азия и части от Африка.
Според проучване от последните години, заради затоплянето на климата,тропиците могат да станат по-неподходящи за живот на комарите Aedes aegypti, докато считани за безопасни сега места, като Австралия, южен Иран или Арабския полуостров могат да станат обиталища за този тип комари. Особено опасно ще стане, ако хората в тези райони продължат да събират дъждовна вода в контейнери и варели, каквато е практиката сега, защото те ще се превърнат в развъдници на опасния вид комари.

Болести „зомби“

Антраксът не е единствената болест „зомби“ събудена от затоплянето. През 2015 г. учени съобщиха за вирус, който са открили в размръзнали се райони на Сибир. Най-интересното е, че той е все още заразен, след 30 000 години прекарани в замръзнало състояние. За щастие той е опасен само за микроорганизми като амебите и не е опасен за хората. Самото му съществуваме обаче показва, че смъртоносни патогени и други неизвестни вируси могат да се появят от размръзналите се площи. Човешки дейности, като сондиране и минен добив в освободените от мраза райони могат да способстват за появата на стари или на нови, непознати вируси.

Болестите пренасяни от кърлежи ще се увеличат

Също като комарите и кърлежите пренасят опасни за човека болести. При затоплянето на климата хабитатът на кърлежите се увеличава, което значи, че те ще се появят на нови места и ще пренасят болести. По-дългите и по-топли лета ще означават повече хора и животни ухапани от кърлежи и заболели от болести, като Лаймска болест или като бабезиоза.

Връщане на смъртоносната холера

Опасната болест се разпространява от замърсени водни източници. В по-топлия бъдещ климат, учените считат, че условията за разпространение на холера ще са по-добри. Проучване представено пред Американското геофизично общество през 2014 г. показва, че по-топлото време и наводненията предизвикани от него, могат да предизвикат холерни епидемии в районите с лоша хигиена. Наводненията ще разпространяват замърсените води на огромни площи, а последващо засушаване ще концентрира бактерията на холерата (vibrio cholera) в по-малки обеми вода.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори