Правилото на петте секунди работи! (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

законите на Мърфи, филия на земята
Антония Михайлова

Възможно е да не ви се прииска да хапнете храна, която сте вдигнали от пода. Но известното правило на петте секунди наистина работи, макар и при известни условия: и самият продукт, и повърхността, върху която пада, трябва да са сухи.

По време на шоу, посветено на правилото на петте секунди, инженерът на НАСА Майк Михам предлагал на непознати в парка бисквита, която след това „неволно“ изпускал на земята. Само един човек се решил да пробва почерпката.

Вярно е, че бактериите „скачат“ върху храната, след като тя докосне повърхността. Но само ако храната или повърхността са влажни.

Влажната храна за 30 секунди успява да събере 10 пъти повече бактерии, отколкото тази, която сте вдигнали след три секунди.

Ешерихия коли, салмонела и листерия обожават влажната среда. Те абсорбират влагата и я използват за размножаване и растеж.

Доста по-безопасно е да изпуснете храна на килима, тъй като площта на докосване с влакната на негладката повърхност е минимална. Следователно и възможността за пренасяне на бактериите също не е толкова голяма.

Но ако сте изпуснали суха храна върху суха повърхност, то имате известно време, преди да я окупират бактериите. Правилото на петте секунди наистина работи.

Article Categories:
Искам да знам

Comments are closed.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори