Скелет под училище е на екзекутиран пират

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

екзекутиран пират
City of Edinburgh Council
Димитър Димитров

Археолози са завършили анализите на 600-годишния скелет, открит миналата година под площадката на начално училище в Единбург, Шотландия. Учените смятат, че това са останките на пират или друг вид престъпник, който е обесен на близките пристанищни докове.

Първоначално се е смятало, че скелетът е от бронзовата епоха, защото е открит в близост до 4000-годишни парчета от глинени съдове. Но въглеродният анализ показал, че човекът е загинал на 50-годишна възраст и е живял между XVI и XVII век. Лицевата реконструкция на екзекутирания е дело на криминалистичен художник, който работил съвместно с археолозите.

Училището е най-старото в града и се намира в близост до пристанищните докове на Нюхевън, където в миналото имало бесилки за екзекутиране на пирати, осъдени вещици и всякакви престъпници като цяло. Това е и причината археолозите да смятат, че откритият скелет е принадлежал на пират, който след екзекутирането си, е бил изхвърлен в близката дупка.

Строежът на пристанището в Нюхевън е започнал през 1504 г. по заповед на крал Джеймс IV. Целта на пристанището е била да побере тогавашният най-голям кораб в Европа – Великият Майкъл. Каравелата на Кралските военноморски сили на Шотландия била прекалено голяма, че да бъде построена на друго пристанище.

Повече за историята около езкекутирания пират можете да научите в Древните.

Ancient Origins

 

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори