Скоро ще има съвършено приложение, което ще замени всички останали

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

binary-2175285_640
Ивайло Красимиров

Съвършеният персонален помощник чука на вратата ни. Ежедневният ни живот е изцяло зависим от всякакъв вид дигитални устройства. Те използват милиони приложения, интернет сайтове, източници на информация, видео, програми за комуникиране и платформи за социални медии. Развитието на комуникационните технологии имаше за цел да улесни живота ни, но сякаш го прави все по труден, затрупвани сме от неща, които реално не ни трябват.

Всичко това много скоро може да се промени. В момента върви съревнование между световните технологични гиганти, кой ще бъде пръв в откриването на съвършения АРР, съвършеното приложение, което ще направи всички други излишни. Това ще бъде една единствена програма, изключително лесна за ползване от всеки, която ще върши всичко което ни трябва и което сега се върши от стотици и хиляди приложения.

Вече е налице Siri, първият помощник с изкуствен интелект. Когато беше изобретен този помощник през 2012 г. нямаше много неща, които можеше да върши. Днес има доста повече неща, в които изкуственият интелект може да помогне. Да споменем помощникът на Амазон – Алекса, помощникът на Гугъл, които са твърде по-развити от примитивният си първообраз отпреди само пет години.

Помощниците с изкуствен интелект се развиха толкова бързо благодарение на едно устройство наречено NLP, natural language processing. То ни позволява още днес да разговаряме с нашите дигитални устройства почти както го правим с други хора. Можете да им кажете да пуснат песента която искате, моментално да преведат това, което им кажете на всеки световен език, а най-съвършените вече отговарят и на повечето ваши въпроси.

Това обаче е само началото. Целта на NLP e да накара всички дигитални устройства да разбират и да реагират на човешката реч, както го правят хората. Когато този пробив бъде направен, ще има изключителен скок в използването на изкуствения интелект.

Когато това се случи, този помощник ще бъде в състояние да помага в изпълнението на всяка задача. Това ще обезсмисли всички познати днес програми и приложения, които ще станат просто част от способностите на вашия персонален асистент. А той наистина ще бъде персонален, ваш личен, защото всяка ваша стъпка в онлайн пространството се събира и натрупва като информация. Помощникът с изкуствен интелект ще знае всеки ваш мейл или съобщение, което сте изпратили, ще знае за всяка уеб страница, която сте посетили, ще знае с какво се занимавате, какво ви харесва или не ви харесва, вашите хобита, вашите връзки, вашите навици, вашия характер……

Когато Стив Джобс съобщи за първият iPhone преди десет години, той смело провъзгласи, че това е революционна промяна в начина ни на общуване, защото той знаеше, че  едно подобно устройство трябва да бъде лесно за употреба. Интерфейсът на iPhone беше най-интуитивният изобретяван дотогава, позволяващ масова употреба. Само за няколко години вече милиарди хора по света имат в джоба си или в къщи, така наречените смарт устройства.

Бъдещият персонален помощник с изкуствен интелект ще бъде още по- лесен за употреба, защото вие просто ще му говорите и поставяте задачи и въпроси за решаване. Технологията ще бъде евтина и само за няколко години огромната част от населението на земята ще разполага с персонални асистенти. Тук става въпрос за високо интелектуален асистент, който ще бъде ваш лекар, ваш адвокат, ваш счетоводител, ваша туристическа агенция, ваш източник на новини и т.н. и т.н.

Така персоналният ви асистент ще върши и голяма част от служебните ви задължения, като ще увеличи свободното време за всеки. Тук разбира се има и друга страна, когато вашият шеф разбере, че неговият персонален помощник може да върши вашата работа….

Според експертите тази технология ще бъде внедрена в ежедневието ни след десетина или дори по-малко години, а ще стане масово достъпна и приложима след още 2-3 години.

Article Categories:
Футурология

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори