Създадоха легендарната сфера на Архимед (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Nature Video/Adam Levy
© Nature Video/Adam Levy
Антония Михайлова

Бившият куратор на Музея в Лондон и механик Майкъл Райт е построил модел на легендарната сфера на Архимед, демонстрираща представите на древните гърци за строежа на Вселената преди две хиляди години.

Механичният модел за първи път ще бъде представен пред публиката днес, 27 септември, на изложба в швейцарския град Базел, съобщава Nature, цитиран от Lenta.ru.

Металната сфера, построена от Райт в голяма степен благодарение на догадки и собствени заключения, възпроизвежда движението на Слънцето, Луната и пет планети на нощното небе.

Сферата е изработена от мед (според Райт оригиналът по-скоро е бил цинков) и има диаметър 20 сантиметра. Според астрофизика Майкъл Едмъндс от университета на Кардиф във Великобритания учените в древността също са могли да построят нещо подобно.

Повечето съвременни учени смятат, че сферата на Архимед, ако тя действително е съществувала, е изобразявала положението на астрономическите обекти върху плоскост, а не върху сфера. Райт не е съгласен с това и за демонстриране на възможността от създаване на сфера е решил да построи сферата.

За сферата на Архимед са споменавали няколко древни писатели и поети. Най-яркото и ранно такова споменаване може да се срещне при Цицерон през I век пр.н.е. В произведението на древноримския историк и философ се описват събития от 212 г. пр.н.е., когато пълководецът Марк Марцел е нападнал родния на Архимед град Сиракуза и е взел със себе си само механичната сфера на Архимед.

Първоначално историците смятали, че описанието на Цицерон се явява измислица или силно преувеличение. Но последвалите изследвания на древен механичен часовник показали, че древните гърци са могли да създават сложни механизми.

В открития през 1901 година до остров Антикитера на потънал кораб в Егейско море механизъм се съдържат около 30 бронзови зъбни колела в древен корпус с размери 33 х 18 х 10 сантиметра. Находката датира от около 100 г. пр.н.е. Часовникът според много учени се е съхранил добре и се явява най-древният от известните на науката аналогови механизми.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори