В Стокхолм обявяват Нобеловата награда за физика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

milky-way-735693_640
Ивайло Красимиров

Носителят на Нобеловата награда за физика ще бъде обявен днес в Стокхолм, като с най-големи шансове са учените, открили гравитационните вълни и колективът, установил присъствието на тъмната материя във Вселената, съобщават световните агенции.

Американският и шотландският астрофизик Райнер Вайс и Роналд Древър, а също така и американският астроном Кип Торн могат да бъдат удостоени с високото отличие за първото експериментално наблюдение на гравитационни вълни през септември 2015 г.

Това откритие хвърля светлина върху тайните на Вселената и потвърждава едно от ключовите предвиждания на Алберт Айнщайн в Общата му теория на относителността.

Древър, Вайс и Торн основаха обсерваторията LIGO /Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory/ в престижния Калифорнийски технологичен институт, който е получил досега 17 Нобелови награди.

Други вероятни претенденти за тазгодишните Нобелови награди за физика са американските учени Вера Рубин и Кент Форд, които наблюдаваха през 1975 г. кривите на въртене на галактиките и дадоха начало на теориите за съществуването на тъмната материя във Вселената.

Миналата година носители на Нобеловата награда за физика станаха Такаки Каджита и Артър Макдоналд за разрешаването на загадката на частиците неутрино.

Категории на статиите:
Физика

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори