Все повече учени настояват старостта да бъде класифицирана като болест

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Може ли остаряването да бъде спряно?

Много от болестите идват с напредването на възрастта. Но идеята за патологизиране на остаряването само по себе си и като цяло привлича внимание през последните няколко години. Някои твърдят, че остаряването е увреждане, което тялото придобива в течение на годините и че тези естествени ефекти могат да бъдат спрени и дори лекувани.

Това звучи абсурдно, докато не се вгледате в някои по-нови изследвания като това на британския биолог Одри де Грей. Той твърди, че точно както при всяка болест симптомите на остаряването имат решение. Просто още не сме ги открили или осъвършенствали.

Той казва, че стареенето е резултат на акумулирането на „материали боклуци“, които не могат да бъдат отработени и изхвърлени от нашите клетки. Де Грей и неговият екип решили да търсят отговори за устойчив живот и вечна младост във фазата след смъртта: декомпозиция.

Те изградили хипотеза, според която отговорът се крие в декомпозицията на мъртви тела, в които живеят бактерии, които могат да обработят всичко в човешкото тяло, включително материалите, които ние не сме в състояние да разградим и изхвърлим приживе.

И успели: през 2012 те идентифицирали два типа бактерии, които освобождават ензими, които са способни напълно и докрай да разбият 7-кетохолесторола (7KC), субстанцията, причиняваща сърдечносъдовите заболявания. Те модифицирали бактериите на генно ниво, така че да могат да функционират в човешки клетки, които били успешно предпазени от токсичната субстанция.

Лечима болест

Промяната в перспективата по отношение на старостта води до алтернативни подходи по отношение на заболяванията, свързвани с напредването на възрастта. Все повече учени започват да споделят тази гледна точка и все повече медицински изследвания се фокусират върху отстраняване на щетите и недостатъците вместо върху облекчаване на симптомите от стареенето.

Наскоро учени проведоха клинични тестове, при които осъществиха трансфузия (вливане) на кръвна плазма от млади хора в пациенти с Алцхаймер след като лабораторни тестове с мишки бяха дали обещаващи резултати. Те отчетоха подобрение както в общото физическо състояние на пациентите, така и в когнитивните им функции.

Мутаз Муза, лекар в спешното отделение на Медицинския Колеж Алберт Айнщайн, казва, че няма особено значение дали стареенето ще бъде патологизирано като заболяване, тъй като проблемът е по-скоро семантичен, но е напълно съгласен, че трябва да бъде възприемано и третирано като болест, независимо от бомбастичните изявления на де Грей.

Въпреки че много от изявленията на де Грей остават противоречиви като например това, че първият човек, който ще доживее до 1000 години е вече сред нас, съм съгласен че можем и трябва да разглеждаме стареенето като патология. В действителност ние вече сме го направили“, пише той в мнение до the Scientists.

Категории на статиите:
Медицина

Коментари

  • Просто още не сме ги открили или осъвършенствали. Т.е. усъвършенствали.

    Човек 4 януари 2017 08:17 Отговор
  • Те, „Учените“, първо да успеят да излекуват проста хрема, после да фантазират за безсмъртие!
    Иначе на празни публикации и изобилие от реклами на боклуци, тровещи хората и изцеждащи парите им ги бива!

    Професор 30 ноември 2016 11:21 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори