ПЕТЕЛ (1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Китай образът на Петела е свързан със смелост, благожелателност, достойнство и вярност. Червената птица символизира първоначалната форма на Слънцето, защитава от огъня, а бялата – от злите духове. Како цяло обикновено означава разцвет. Короната, увенчаваща главата, говори за склонност към литература, а шпорите – за войнствен характер. Агресивността, присъстваща в него, позволява да се говори за още едно значение – освен всичко останало, Петелът е и символ на войната.

Виетнамците често го наричат „пиленце”, което изобщо не се харесва на Петела. При японците и китайците става дума за петел, затова този мечтател се взема насериозно и обича да го ласкаят. Петелът не се стеснява да се изявява и понякога се проявява рязко и агресивно. Това нямаше да минава без сблъсъци, ако жертвите не отнасяха това му отношение към неговата откровеност и ексцентричност.

Жертвите му не се заблуждават – Петелът наистина казва това, което мисли. Но тази откровеност по-скоро е тенденция към егоизъм. Той като цяло е безразличен към уязвимостта на другите и смята, че няма никакви причини да ги щади. Това качество, разбира се, му прегражда пътя към дипломатическа кариера.

Що се отнася до ексцентричността, то това е само привидно. Естествено, че той обича да е забелязван и се облича по съответния начин. Но в действителност Петелът дълбоко и напълно е консерватор, дори в политическите възгледи, дори в собствен ущърб. Той смята, че е абсолютно прав и знае какво да прави. Не се доверява на никого и разчита само на себе си. Едновременно с това щедро раздава съвети.

Вероятно ще ви се струва търсач на приключения. Но не вярвайте на това. Него го раздират абсурдни и неосъществими проекти, които са просто несбъднати мечти. Той обича да мечтае, съзерцава, да се вижда като герой, но прави това в домашния уют и комфортни условия. Той е философ с недалновидни възгледи и обича да импровизира.

Петелът не е плах, напротив – той е смел и храбър, и при необходимост смел до такава степен, че може да рискува живота си с усмивка на уста. Затова от него може да излезе добър воин.

Хората го намират за интересен, но той винаги рискува да ги разочарова. Самохвалко е и винаги говори повече, отколкото може да направи. Често блести и е по-приятен на външен вид, отколкото в интимни отношения. Понеже има природа, предразположена към съзерцание, може да проявява тенденция към мързел. Едновременно с това често той е велик работник. Винаги иска да направи нещо повече, отколкото може, хваща се за задачи, които надвишават силите му, и когато не успее да ги изпълни добре, много се огорчава.

Той има всички дадености да бъде активен. Парите не попадат в „човката” му без труд. Той трябва да работи, за да обезпечи живота си и ако полето на дейността му е плодородно, може да забогатее. Но едновременно с това е способен да извлече пари и от неблагодарна нива. Винаги ще намери червейче, дори в пустинята.

Този символ обяснява постоянното действие, което го характеризира. Но ако Петелът си позволи да се отдаде на мързел, то може да стане един от забавните скитници философи, които се ровят в боклука, понеже в крайна сметка това също е начин да се привлече внимание.

Петелът е способен на селско стопанство и професии, където има работа с други хора. Обича да се покаже. Понеже е разточителен, постоянно пръска всичко, което изкара. Той има тенденция да предприема големи финансови рискове. Често това може да му струва разорение и катастрофа в резултат на неговата мечтателност, но той никога няма да икономисва.

В любовта също му се налага с труд да завоюва и задържа любимия човек. Често Петелът се разочарова, тъй като действителността далеч невинаги съответства на мечтите му.

Мъжът Петел обича женската компания, сред която може да блести и кукурига, да бъде любим и да ухажва. Но по-далеч от това няма да стигне. Едновременно с това рядко си избира приятели. Мъжете го уморяват.

Петелът ще има възходи и падения през трите фази от живота си както в областта на финансите, така и в областта на чувствата. Пътят му преминава от бедност към богатство, от идеална любов до най-неприятните й прояви. Но старостта му ще е щастлива.

Народната мъдрост гласи, че „два петела в един дом правят живота непоносим”.

Много малко представители на целия китайски зоопарк са способни на такава дълбока любов и привързаност, както може да я прояви Петелът. Любовта за него е изкуство и то включва грижа, внимание и притеснения, които на някои може да струват дори прекалени.

На някои Петелът може да им се стори емоционално студен, но това е заблуда. Мнозина изразяват своята привързаност с цветя и подаръци, докато другите приготвят торти. Петелът по-скоро се отнася към последната категория и често си създава много съмнителна репутация. Той има блестящ интелект, затова е готов да се пробва в неща, които не съответстват на природните му способности. Колкото повече това „пиленце” се запознава със света, толкова по-голямо става желанието му да постигне съвършенство в това, което той може да му предложи.

Той е приказлив, добър, настойчив, но понякога доста дребнав. Увереността не е отличителна черта на този знак и Петелът е доста по-неспокоен, отколкото се струва на околните. Повечето хора го харесват, а някои дори са във възторг от него. А вие към кой тип се отнасяте?

Петелът е доста сложен по характер, праволинеен, капризен, ориентиран към собствените си амбиции човек. Той много обича компаниите и винаги играе пред публика. Петелът е предприемчив, лесно организира работата или излиза от затруднени ситуации, но съпровожда всичко това с необичаен шум, жалвания, нервност и капризи, че на околните може да се струва, че той се намира на ръба на нервен срив. Той е способен да убеди в правотата си всеки, защото има прекрасен дар да внушава. Той е дошъл на този свят, за да командва и самооценката му е завишена.

Петелът се стреми винаги и във всичко да преуспее, да заеме лидерско място, да бъде първият и най-добрият. Това се проявява както в дома, в бита, така и в работата. Заради сложния си характер Петелът рядко се разбира с колегите, понякога тайно го ненавиждат, завиждат му за това, че е рядко успешен. Той проявява командирския си тон навсякъде, където се появи, заради това често си има конфликти с началството, ако е обикновен служещ.

Той винаги е в тонус, в напрежение и не си представя друг живот, а много проблеми в обкръжението си създава сам. Той е кариерист и винаги се стреми към власт, и за това той не жали сили и емоции.

Петелът има поразителна особеност, която, колкото и да е странно, работи и му носи житейски резултати – той умее да развива външна активност, да симулира кипяща дейност. И така Петелът ще бъде забелязан и ще получи благодарности и някоя преми за организирането на голямо дело, в което е имал косвено участие.

Петелът винаги се стреми да завоюва доверието и уважението на ръководството. Но и много Петли наистина са големи, велики труженици и работят стриктно и до самозабрава. Петлите от тази група завоюват слава и почести благодарение на своята работоспособност и здрави амбиции.

Иначе Петелът си е доста консервативен, практически никога не променя своите възгледи и особено под натиск на други хора. В спорове за него не е важна истината – важно е да отвоюва своята гледна точка, независимо правилна ли е тя, или не.

Петелът се нуждае от стабилни отношения, от сигурен и верен партньор, но самият той избягва отговорност, постоянство и нерядко изневерява на половинката си. Често Петлите нямат щастие в личния живот, някои от тях встъпват в много брачни отношения и не могат да задържат нито едни от тях. Агресивността и непредсказуемостта на Петела отблъсква от него партньора и ако той не се заеме със самовъзпитание, рискува да остане сам.

Жената Петел

Древните китайски легенди, въз основа на които за знаци на Зодиака са взети имена на различни животни, като никога се оказват прави в случая с Петела. Нека да не се обиждат, но крайните прояви на този знак, особено сред жените, от време на време може да изглеждат като мътене. Най-неприятните представители на този знак постоянно кудкудякат и седят на яйцата, а и също правят всичко, за да останат пиленцата по-дълго в майчинското гнездо. Някои жени Петел са готови на всичко, за да е в безопасност семейството им, и затова може да прогонят потомството си при първа възможност.

За щастие само някои в пълна степен въплъщават характеристиките на своя знак. Петелът трябва да работи над по-неприятните си черти. Но има и компенсация, при това доста голяма. Жената от знака Петел е безкрайно добра, много способна, успешна във всичките си действия и винаги готова да предостави убежище на нуждаещите се.

Жената Петел е стриктна, пестелива, и уверена в тези действия, които истински разбира. Често ще можете да я видите с книга и тя наистина има богато въображение.

Този знак не е за всеки, но буквално милиони хора по целия свят дружно и щастливо си живеят с такива жени.

Мъжът Петел

Мъжът от знака Петел в действителност не е от тези, които са заслужили своите шпори в средновековен турнир. Колкото и да е странно, той изобщо не е толкова напорист, макар че това не му пречи в същото време да е необикновено успешен. Изобщо – той не е така уверен в себе си, че да говори много и често и да си възпитава железни нерви. За това дори можете да го съжалите, макар че дълбоко в себе си той е твърд орех.

Може да го срещнете на преглед при лекаря, убеден, че са го сполетели всички известни на света болести, докато в действителност той е готов без грижи да отпразнува сто и втория си рожден ден.

На мнозина Петелът ще се стори излишно мек, той обича жените и децата, има слабост към животните, освен към тези, които умее да сготви прекрасно. Той е готов да им посвещава цялото си време, свободно от строителството на гаража или модернизацията на фургона си. Петелът винаги върши нещо и е много практичен.

Ако искате да се озовете на необитаем остров със съвършен партньор, вземете го със себе си. Той няма да претендира, че знае всичко, но наистина всичко знае!

Създайте за такъв мъж добър климат и той на свой ред ще направи всичко, за са сте щастлива. Подарете му на Рождество нов комплект работни инструменти и той ще ви е вечно благодарен. Петелът обича да прави списъци, може да събира марки или дори етикети от спиртни напитки.

Независимо от всичко това той е обаятелен, добър, любвеобилен, внимателен и винаги готов да ви защити. Той напълно искрено ще ви каже, че сте най-прекрасната жена, която е имал щастието някога да срещне. Не се противете – той просто се опитва да бъде искрен.

Метален Петел

1981, 2041

Този Петел е трудолюбив и отговорен. Той знае точно какво иска от живота и затова прави всичко, с което се захване, уверено и настойчиво. Вярно, като се стреми към целите си, може да изглежда прекалено рязък. Металният Петел прекрасно се оправя с въпросите за бизнес и финанси. Той е предан приятел и отделя много време и сили за общото благо.

Искате домът ви да е чист, дрехите – изгладени, чиниите – измити, а животът – подреден по дни и часове? Ако веднага сте отговорили положително, то ще е мъдро от ваша страна да встъпите в съюз с Металния Петел. Проблемът е в това, че ще живеете с човек, който очаква много и не само от себе си, но също и от вас, и е възможно силите ви да не успеят да противостоят на такъв натиск.

Безспорно Металният Петел трябва да се научи да намира компромис, а не да настоява на своето.

Всички Петли са доволно нерешителни и затова са готови веднага да встъпят в отношения, макар че Металният Петел безспорно се различава от своите събратя. Той едва ли ще ви омайва със сърцераздирателни признания, по-скоро ще се озове във вашия дом и ще ви демонстрира своята привързаност с практични действия.

В същото време Металният Петел е доста бъбрив, дори когато не може да каже нищо важно. По своите способности този най-практичен от знаците на Зодиака едва ли ще отстъпи първенството на някой друг. Успехът в бизнеса му е сигурен и трябва да отбележим, че дори и в такъв случай Металният Петел винаги ще намери време, за да ви помогне.

Както жените, така и мъжете от този знак са готови да се грижат за целия свят и като истински Петел с ферма, ще следят за реда от сутрин до вечер. Между това той е добър, рядко е агресивен, страстен и изобретателен любовник, чиято жизнена енергия не знае граница. И ако той започне да кукурига, то ще да е само от радост и тъй като сте станали част от живота му, то вероятно ще остане с вас, ако вие първи не се уморите.

Воден Петел

1993, 2053

Този Петел има много убедителна реч и лесно контактува с хората. Той е умен, начетен и обича да взема участие в дебати и дискусии, енергията му е неизтощима и е способен да работи дни и нощи, за да постигне желаната цел. Той е достъпен за другите, надарен с чувство за хумор и уважаван от околните.

Това е много полезна и доста хитра птица и като се отчетат всички фактори, тя рязко може да се откроява в целия курник. Разбира се, Петелът винаги си остава Петел, затова разберете още от самото начало, че имате работа с необичайно неспокоен тип. След като сте разбрали и приели този факт, животът с Водния Петел няма да ви се струва толкова лош.

Често Водният Петел може да губи времето си напразно и да се вълнува по най-незначителни поводи.

От самото начало Водният Петел с готовност ще ви помага. Той вероятно е един от най-гъвкавите сред всички Петли. В практически смисъл и особено в делата, свързани със селското стопанство, на Водния Петел малко или много му е гарантирано да бъде професионалист. Разбира се, той може да има собствени представи за ставащото и може да не промени мнението си, като се съобрази с вашето, но работата в крайна сметка ще бъде доведена докрай.

Водният Петел е много умен, може да бъде доста обаятелен и едва ли ще ви безпокои на обществено място, както предпочитат да правят повечето други Петли. Никой представител на клана на Петлите не е склонен към импулсивност, а елементът Вода придава на Петела оригиналност и го надарява с чувство за хумор – обикновено черен.

От другите знаци на Китайския зодиак го отличава един факт – той определено много добре знае вътрешната си природа и може да се посмее над собствените си недостатъци. Малко от нас са способни на това и тази черта може да бъде прекрасно допълнение във всяко отношение. Водният Петел има богато въображение и вероятно ще е добър любовник, докато бельото е чисто, а спалнята – разтребена.

Постоянството е негова отличителна черта, затова с него можете да забравите какво са изневерите.

Дървен Петел

1945, 2005, 2065

Дървеният Петел е честен, надежден и пълен с благи намерения. Той е честолюбив, но склонен да работи в екип, а не самостоятелно. Принципно преуспява в живота, но си поставя неизпълними задачи. Има широк кръг интереси, обича да пътешества и много се грижи за близки и приятели.

Това може би е най-успешното и спокойно съчетание на знак и елемент за Петела, то трябва да направи тази птица още по-приятна в общуването. Но приятно за кого? По-скоро не за вас, ако сте партньор на Дървения Петел. Макар че той е доста весел и способен, необикновено грижлив и успешен, той може да доведе до истерия представителите практически на всеки друг знак от Китайския зодиак. Защо? Работата е там, че Дървеният Петел знае как най-добре да се свърши практически всяка работа и няма да забрави да ви го напомни. Проблемът е само в това, че е възможно вие да не искате да свършите нещо.

Дървеният Петел трябва да се научи да си поставя само задачи, които са му по силите.

Фактът се заключава в това, че когато става дума за практическата страна на живота, Дървеният Петел няма равни, затова ето единственият голям проблем с неговия характер – той не само се смята за корифей във всичко, но наистина е такъв! Всеки негов поглед ви казва: „Казвах ли ти? Бях прав, нали?”, и този поглед ще ви нервира още повече от която и да е негова дума. Действително вашият дом ще е чист и уютен, колата – безупречна, а децата – винаги наглеждани, но ще бъдете ли щастливи с всичко това?

В света има много хора с различни характери и е справедливо да кажем, че Дървеният Петел е най-постоянният и сигурен човек, който можете някога да срещнете. Отношенията ви безспорно ще продължат цял живот, тъй като неговата преданост не знае граници. За любов с подобна дълбочина и сила мнозина дори не могат да мечтаят, а вие ще видите също и че той е способен да изкарва пари практически без усилия. На Дървения Петел обаче му подхождат само определен тип хора. Ако не чувствате инстинктивна близост с него – търсете другаде.

Огнен Петел

1957, 2017

Огненият Петел е човек с изключителна сила на волята. Той притежава всички качества на лидер, прекрасни организаторски способности. Има силен характер и принципно постига своето, но понеже е излишно праволинеен, понякога забравя за чувствата на другите.

В случая с Огнения Петел много зависи от конкретния човек, защото, независимо от елемента, Петелът трудно променя своята природа. Ако говорим за Огнения Петел, редица негови особености в комбинацията „Петел–Огън” отстъпват мястото си на по-непосредствените реакции на ставащите с него събития. Това го прави по-весел и общителен и по-малко взискателен.

Ако Огненият Петел е по-тактичен, то безспорно би могъл да осъществи най-заветните си мечти.

Тази птица е толкова практична, както и всички останали, макар че с голяма готовност прехвърля отговорностите. Също казват, че Огненият Петел с голяма вероятност ще е готов да приеме разумните ви предложения. Той никога няма да бъде небрежен, но все пак от всички останали Петли той е най-близо до тази характеристика. Като бонус ще получите традиционната преданост на този знак, добри организаторски способности и верност на семейните ценности.

Предполага се, че Огненият Петел е един от най-великите любовници на Земята, така че ако сте посветени, може да споделите дали е така. Иначе причината била в това,че той притежава цялостност и физическа енергия. А като се добави гъвкавост и откритост, които го отличават от другите Петли, е възможно слуховете за неговото майсторство да се окажат истина.

Ще изпитвате удоволствие, когато сте с него, и определено няма да намерите по-сигурен и постоянен във всякакви обстоятелства партньор. Гледайте навиците му да не се превърнат в рутина и – кой знае – възможно е този Петел да се окаже най-добър от всички.

Земен Петел

1969, 2029

Земният Петел има дълбок, проницателен ум. Той е доста всеотдаен работник и обикновено преуспява в бизнес и финансовите въпроси. Много е настойчив и веднъж поставил пред себе си определена цел, с всички сили ще се домогва до осъществяването й. Много е трудолюбив и за това го ценят приятели и колеги.

Земният Петел е много обаятелен, има цялостност и просто е радостен с това, че го е създала природата. Това не е лошо, защото повечето Петли са по-неуверени в собствените си сили от Земния. В значителна степен ще получите точно това, което виждате. Земният Петел обикновено не е толкова приказлив като другите представители на това семейство и едва ли ще прави шум по всякакъв повод, с изключение може би на разхвърляните из къщата му дрехи или нечистата баня.

Земният Петел умее да работи! Но понякога трябва и да се почива…

Тук се срещате с вроден любител на домашния уют. Обикновено той има изискан външен вид. В училище особено го дразнят „зубрачите” и тези, които демонстрират последна мода. А иначе това е просто естественият му облик, макар че околните може да решат, че той позира. Земният Петел обича да организира вечери за неголям кръг приятели, които често остават такива за цял живот. Възходите и паденията не се отразяват прекалено силно на самочувствието му, затова околните винаги се чувстват добре в неговата компания.

Но не всичко, което блести, е злато… Написаното по-горе е истина, докато обстоятелствата се развиват така, както иска Земният Петел. Този човек може постоянно да мърмори и да досажда на другите, ако действителността не съответства на очакванията му. Земният Петел може да е доста материалистичен и обикновено разчита само на по-доброто.

А иначе в любовта е постоянен, искрен и напълно готов на някои жертви. Характерът на Земния Петел е пълен с парадокси!

 

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори