Учени създадоха антиотразителна повърхност, вдъхновена от крилата на цикади

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Цикада
Цикада
Ивайло Красимиров

Учени от университета Цзяо Тун в Шанхай са разработили нов клас антиотразителни материали, като са използвали наноструктури, произлезли от титанов диоксид, съобщи ЮПИ.

За разработката учените са се вдъхновили от крилата на цикади.

Крилата на цикадите са белязани от периодични конусообразни структури, наречени “нано зърна” от учените. Те са успели да придадат текстура на материали с помощта на малки структури от титанов диоксид, които наподобяват миниатюрни точки.

Добавената текстура намалява отразителната способност на материалите.

Миниатюрните точки отклоняват светлината под различни ъгли в пространството между всяка структура. Така светлината непрестанно е като уловена в капан.

Многократният отразителен и разпръскващ ефект от антиотразителните структури предотвратява възможността случайна светлина да се върне обратно във външната атмосфера,

поясни ръководителят на екипа Ван Чжан.

Учените увериха, че биоморфните структури от титанов диоксид са относително лесни за производство и евтини. “Те имат голям потенциал за производството на фотоволтаични устройства, като например слънчеви панели – допълни Чжан. – Надяваме се, че изследването ни ще мотивира инженери да създадат антиотразителни повърхности с уникални структури, които ще намерят различно приложение.”

Наноструктурите, открити по крилата на цикади, вече са вдъхновили разработването на нови антимикробни материали.
Резултатите от изследването са публикувани в Applied Physics Letters.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store и не събира никакви данни за теб.

Article Categories:
Иновации

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори