Кръвен анализ сочи склонността към суицид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На пръв поглед вероятността от суицид е невъзможно да се определи, дори ако човек страда от характерни психоневрологични разстройства. Върху решението за самоубийство влияят не само различни фактори и от психологическите тестове и състоянието на мозъка може само да се гадае какво е замислил човек.

Но изследователите от Медицинската школа на университета в Индиана (САЩ) успели да създадат диагностична система за определяне на суицидните наклонности. Методът позволява те да се открият по кръвен анализ.

В задачата на учените влизало търсенето на специфични молекули, които да сочат хората със суицидни настроения. Отначало екипът на Александър Никулеску избрал петима пациенти с биполярно разстройство, при които за времето на наблюденията от лекарите се появили мисли за самоубийство.

При тези пациенти настъпили определени изменения в активността на гените на кръвните клетки и те послужили за стартова точка – съпоставяли ги с различни психически аномалии, които се съпровождали (или не се съпровождали) със суицидни мисли.

След това същите молекулярни особености били сравнени с кръвен анализ на няколко самоубийци. На този етап броят на биомаркерите спаднал от 41 до 13. След допълнителна статистическа обработка биомаркерите останали шест.

„Суицидната шестица” била проверена върху генома на редица болни с биполярно разстройство и шизофрения. Повторен анализ на активността на гените показал, че особено силно суицидните мисли и опити за самоубийство взаимодействат с четири от тях (най-много корелациите били забелязани при пациенти с биполярно разстройство).

Така „шестицата” се превърнала в „четворка”. В сп. Molecular Psychiatry авторите подчертават, че тези молекулярни признаци сочели по-скоро на моментна опасност от суицид, а не за продължителна, разтеглена във времето вероятност от опит за разделяне с живота.

Впрочем за по-точни предсказания на вероятността от суицид изследователите препоръчват да се отчитат и психологическите параметри – ако освен молекулярно-генетични особености се разгледа и психическото състояние, точността на предсказването на суицидни намерения нараства с 65 до 80%.

Както стана ясно, диагностичният тест на изследователите е разработен въз основа на анализ на психично болни. Тест засега тази диагностика работи само в случаи на психоневрологична патология.

Не е изключено същите гени да сочат вероятност от суицид и при други хора, например страдащи от обикновена депресия, хроничен стрес или преживяващи тежка душевна травма.

Изследователите възнамеряват да продължат своята работа, но вече с отчитане на по-широк кръг хора, които не страдат от очевидни психически заболявания.

Източник: Nature News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори