Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркурий тук е господар

11 декември 2012 г. в 15:36
Последно: 14 декември 2012 г. в 08:25

Древните описвали същността на Меркурий така: „Ако ти, посредством мъдростта, се очистиш от страсти и грешки, то лъчът божествена светлина, изтичащ от окултното светилище, ще разсее тъмата, в която се намираш. Ти ще познаеш тайните на истинското знание, защото ще ти бъде даден ключът от тях и ще ти бъде показан пътят към блаженството чрез мъдростта”.

Меркурий в хороскопа също се явява един от най-важните космически фактори, след Слънцето, Луната, Асцендента и Меридиана (Медиум цели). Меркурий е „душата” на Слънцето, най-близкият му спътник. Пълно завъртане той прави приблизително за 88 дни. Той се вижда или преди самия изгрев на Слънцето, или веднага след залеза. Повечето хора дори за целия си живот нито веднъж не са го видели.

Науката тепърва се опитва да разбере повече за него, след изпращането на сондата „Месинджър” в орбитата на Меркурий. Космобиологията има доста верни сведения за Меркурий, но от астрологична гледна точка, тоест неговото влияние върху организма и психиката на човека, върху неговия живот и съдба.

В хороскопа Меркурий винаги е близо до Слънцето, той не се отдалечава от него на повече от 28 градуса. Както и Слънцето, Меркурий преминава един зодиакален знак за около 30 дни.

Меркурианският свят е свят на интелекта, разсъдъка, мисленето, разбирането, речта, съчиненията. Той се отличава с жажда за знания, усет към езика, ораторски дар и умение да излага своите мисли. В хороскопа Меркурий показва силата на ума, наличието на остроумие, проницателност, наблюдателност. Показва нивото на красноречие и ораторските способности, а също и на изобретателски и рационализаторски способности.

Той също отговаря за фантазията, въображението и паметта. Така Меркурий сочи качеството на интелект на човека, неговата способност да възприема, различава, разбира и мисли.

Следващата „задача” на Меркурий е посредничеството. Меркурий отговаря за връзките, контактите, съюзите, обединенията, договорите, контрактите, деловите операции, сделките, търговията. В метафизиката той е символ на посредник между духа и материята.

Меркурий също е свързан с движението, подвижността, промените и измененията. Той носи в живота на човека промени, а също поражда любов към подвижност и пътувания. Посредством Меркурий произтича схващане, анализ и усвояване на информацията. Способността да разбираме информацията дължим на Меркурий. Оттук любопитството, любознателността, живостта и подвижността на ума, многостранните интереси, духовната подвижност, ловкост и изкусност на ръцете.

На Меркурий се приписва живачна природа, той се смята за най-изменчивата от всички планети.

Меркурианецът е човек интелектуален, притежаващ енциклопедични познания, с ясна логика и остра, уместна критика. Това е творчески тип, надарен с добра памет, тип открит, жив и много деен. Той се отличава с разумност, разсъдителност, съобразителност, бързина на схващането на информацията и разбиране на околния свят.

Меркурианците са много наблюдателни и проницателни, виждат и възприемат това, което не забелязват останалите, и автоматично регистрират всичко в паметта си и след това го предават на другите. Те са остроумни, находчиви, ловки, хлъзгави, надарени с ораторски талант, красноречие и блестящо чувство за хумор.

Под силното влияние на Меркурий се намират хората, които са свързани с наука, техника, търговска дейност, бизнес пътувания и пътешествия. Те обикновено са надарени с изобретателски ум и рационализаторски способности. Изобщо Меркурий има отношение към всички традиционни професии, а също и към занятията, изискващи интелект, ловкост и подвижност.

Сферата на услугите например е чисто меркурианска дейност. Меркурианецът се занимава с нехвърлящи се в очи длъжности – това са чиновници, служещи в различни учреждения и ведомства с голям диапазон занятия от търговски предприятия до посреднически бюро, от обменни бюра до редакции.

Силната меркурианска позиция дава талант в сфери като търговска дейност и всички видове изчислителни работи, чертожна и графична работа, света на изкуството. Но това може и да са професионални крадци, мошеници, фалшификатори и т.н. (в негативната проява на Меркурий). Тук, естествено, има значение и зодиакалният знак, в който е разположен Меркурий.

Отрицателното влияние на Меркурий се проявява още в критиката, сарказма, лъжата, измамата и конфликтността.

Понякога казват, че Меркурий помага да осмислим живота си.

Как влиянието на тази планета се проявява във вашата личност? Лесно ли завеждате разговор с непознати, или се разкривате само в приятелски кръг? Способни сте веднага да си съберете нещата и да тръгнете на пътешествие – или предпочитате да прекарате вечерта у дома, да слушате музика и да се посветите на любима книга? Харесва ли ви да се изявявате пред голяма аудитория, или предпочитате да разказвате истории в собствения си хол? Вие реализирате една завладяваща идея или сте готови да се занимавате едновременно с няколко проекта?

На тези въпроси можете да си отговорите, когато откриете положението на Меркурий в хороскопа си.

В началото човешките наблюдения върху тази загадъчна планета Меркурий са я свързвали с бързината и ловкостта. В митологията Меркурий е посланик на боговете. Той е бил млад, красив и бърз като вятър, затова имал крила на краката си. Неговата сфера на дейност включвала общуването, търговията и всичко, изискващо майсторство и способности. Той не само притежавал красноречие, но и създавал музика, математика и астрономия. В Древния Рим Меркурий също бил покровител на крадците заради неговата хитрост и любов към шегите.

Из „Класическа астрология в 12 тома”, С. Вронски

Категории на статията:
Наука