Създадоха истински аналог на „звукова отвертка“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Доктор Кой
© British Broadcasting Corporation, сокр. BBC (1966—1969)
Антония Михайлова

Британски физици изпълниха мечтата на всички фенове на култовия сериал „Доктор Кой“ – те успяха да създадат уред, който позволява да се манипулира материята със звук по същия начин, както го прави „звуковата отвертка“ на Доктора, става ясно от статия, публикувана в сп. Physical Review Letters.

„Показахме, че акустичните „водовъртежи“ могат да въртят наночастици, което открива редица възможни приложения за подобни устройства – те може да се използват като база за микроскопични центрофуги, годни за сортиране на живи клетки, и за евтино и енергийно ефективно очистване на водата“, казва Брус Дринкуотър (Bruce Drinkwater) от Бристолския университет (Великобритания).

Както отбелязва Дринкуотър, колегите му вече са създавали подобия на „звуковата отвертка“ на Доктора, които обаче работели само на доста големи мащаби – с частици, чиито размери са няколко сантиметра. Подобни инструменти са слабо пригодни за биологични и химични експерименти.

© Hong et al./Bristol University

© Hong et al./Bristol University

Авторите на статията са успели да се доближат до идеала, като направили прототип на „звукова отвертка“, състояща се от няколко микроскопични високоговорителя, работещи в ултравиолетовия диапазон и обединени в кръг. Включването на тези излъчватели в определена последователност поражда серия звукови вълни, завъртени във вихър.

Ако такава „звукова отвертка“ се постави над чаша с вода, то относително големите частици с размер повече от микрометър ще започнат да се движат към центъра на пораждания водовъртеж и ще се струпват по външния ѝ край. По-малките частици ще се въртят около невидимия конус на „звуковата отвертка“.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори