Проблемът с космическите отпадъци: инцидент в Мианмар показва какво да очакваме

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ko Muang Myo/Myanmartimes
Ивайло Красимиров

Огромно парче космически отпадък се разби миналия четвъртък в кариера в Мианмар. Когато се случил сблъсъкът, едновременно с него по-малко парче с китайски знаци по корпуса разрушило покрива на къща в съседно село. За щастие никой не бил наранен в двата инцидента.

По-големият обект има цилиндрична форма и дължина от около 4,5 метра диаметър малко повече от един метър.

Предполага се, че металният обект е част от сателит или от двигател на самолет или ракета,

се казва в местен репортаж. Китайското правителство нито потвърждава, нито отхвърля възможността двете парчета да са част от един и същи обект. Докато няма потвърждение, няма стойност и фактът, че точно в края на миналия месец китайската космическа станция Тянгун 1 навлезе в земната атмосфера. Някои наблюдатели обаче считат, че може отпадъците да са част от нея.

Този инцидент води към постоянно нарастващия проблем с космическите отпадъци, които се реят в орбита на нашата планета. Според преценка на НАСА, около Земята в момента обикалят около 500 000 парчета космически отпадъци със скорост от порядъка на 28 000 км/ч.

Отпадъците произтичат от космическите мисии на хората. Това са най-вече остатъци от стари сателити, както и от ракети и совалки, които са просто изоставени в космоса. Тъй като се движат много бързо, те представлява реална опасност за Международната Космическа Станция, за космическите мисии, а също и за другите функциониращи спътници в орбита.

Global New Light, Myanmar

Global New Light, Myanmar

Не е за пренебрегване и възможността за падане и разбиване на Земята като инцидента в Мианмар.

За щастие по проблема се работи усилено. Потенциалните възможности за решаване на проблема са използване на лазери или облаци прах. Швейцарска група дори предложи да изведе сателит, оборудван със специална мрежа, която да събира отломките. Решението трябва обаче да е международно – всяка страна допринесла за натрупването на боклука трябва да участва в неговото събиране.

Щом ще пращаме хора на Марс и ще развиваме космически туризъм, трябва да сме сигурни, че ракетите не са потенциално застрашени от хвърчащите с бясна скорост парчета.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори