Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалисти установиха как човек възприема времето

22 юли 2024 г. в 18:00
Последно: 22 юли 2024 г. в 16:53

Нов анализ на моделите на мозъчната активност помогна на учените да разберат как човешкият мозък следи времето.

Известно е, че усещането за време може да бъде субективно – тече по-бавно, когато ни е скучно, и по-бързо, ако сме заети с нещо вълнуващо.

Изследователи от университета на Невада, Лас Вегас (САЩ), са установили, че мозъкът възприема времето въз основа на броя на събитията или преживяванията, които се случват.

Човек оценява времето по собствения си опит, по това какво прави и какво му се случва, твърдят експертите.

„Когато седим мирно и скучаем, времето минава много бавно, защото не правим нищо или нищо не се случва. Напротив, когато се случват много събития, всяко от тези действия движи мозъка ни напред. Колкото повече неща правим и колкото повече събития ни се случват, толкова по-бързо минава времето за нас“, обясняват авторите на научния труд.

Учените са се съсредоточили върху предния цингуларен кортекс на мозъка. Той помага за контролиране на активността и проследяване на преживяванията.

По време на експеримента специалистите принуждават плъхове да изпълняват една повтаряща се задача 200 пъти. И наблюдавали мозъчната им дейност.

Резултатите показват, че мозъчната активност е малко по-различна всеки път, когато задачата се повтаря. С течение на времето тези разлики стават доста забележими. Общата мозъчна активност обаче остава същата, независимо от това колко време е отнело на плъховете да изпълнят задачата.

За да обяснят резултатите от проучването при хора, изследователите са използвали хипотетичен сценарий, при който двама работници правят 100 „джаджи“. Единият се е справил за 30 минути, а другият – за 90. ​​Но мозъчните им вълни са били сходни и те са имали приблизително еднакво усещане за това колко време е минало, съобщава Current Biology.

Категории на статията:
Открития