Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откритие близо до Сатурн: В Слънчевата система може да има друг обитаем свят

16 септември 2024 г. в 15:33
Последно: 16 септември 2024 г. в 15:33

Проби, събрани от пръстените на Сатурн и по-точно над неговата луна Енцелад, разкриха наличието на различни органични молекули.

Вероятно на Енцелад има по-сложни органични молекули, отколкото се смяташе досега. Това увеличава вероятността от съществуването на химични реакции, които могат да създадат градивните елементи на живота, пише New Scientist.

Спътникът на Сатурн – Енцелад, е един от световете, където потенциално може да съществува извънземен живот.

Под ледената кора на луната има огромен океан от течна вода, от която изригват струи лед и пара. Съществуват доказателства за наличието на енергийни източници на морското дъно, подобни на хидротермалните отвори в океаните на Земята.

Космическият кораб „Касини“ изучава Сатурн и неговите спътници в продължение на 13 години, преди да се разбие в газовия гигант с пръстени през 2017 г.

Устройството е успяло да събере проби от ледени частици в един от външните пръстени на Сатурн.

По-рано учените потвърдиха, че на Енцелад има всички 6 химични елемента, необходими за живота, какъвто го познаваме: въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра.

„Касини“ също събра ледени частици. Но те не са били подложени на толкова задълбочен анализ, както е направено сега от учените от Свободния университет в Берлин, Германия.

Изследователите са открили доказателства за широк спектър от химически групи, които са общи за много биологични молекули. Те включват естери, алкени и сложни молекули, които съдържат азот и кислород.

Това откритие донякъде подкрепя тезата, че на Енцелад може да има необходимите условия за извънземен живот.

Категории на статията:
Слънчева система