Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха нова планета в Голямата мечка (видео)

17 септември 2024 г. в 18:08
Последно: 17 септември 2024 г. в 18:08

Астрономи от университета „Николай Коперник“ в Торун (Полша) откриха нова екзопланета в съзвездието Голяма мечка.

Резултатите от изследването, публикувани в списание Astronomy & Astrophysics, демонстрират стабилизиращото влияние на ефектите на относителността върху йерархичните планетарни системи.

Новата планета значително превъзхожда по своите характеристики най-масивните обекти в Слънчевата система.

Масата ѝ е 11 пъти по-голяма от масата на Юпитер и прави едно завъртане около звездата за 14 години.

Планетата се намира на разстояние шест астрономически единици от своята звезда и има температура около минус 100 градуса по Целзий.

За да открият и изследват планетата, астрономите са използвали метода за наблюдение на Доплер, който записва промените в движението на звездата под въздействието на гравитацията на планетите.

Наблюденията са били извършени в продължение на няколко години с помощта на различни телескопи, включително деветметровия телескоп Hobby-Eberly в Тексас и италианския Galileo на Канарските острови.

В продължение на 20 години учените наблюдават звездата HD 118203, а още през 2006 г. е открита първата планета – газов гигант, който обикаля звездата само за шест дни.

Допълнителни изследвания обаче показаха, че може да има друга планета в системата, което беше потвърдено през 2023 г. С помощта на нови данни учените успяха да определят точно масата и орбитата на втората планета.

И двете планети в тази система са масивни и се въртят в удължени орбити.

Системата е йерархична, което означава, че една планета образува близка двойка със своята звезда, а втора планета обикаля около тази двойка в орбита, достатъчно широка, за да образува друга двойка с първата. Въпреки взаимното гравитационно влияние на двете планети, системата остава стабилна поради ефектите на общата теория на относителността, пише Earth.

Категории на статията:
Вселена