Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработиха ново лечение за болестта на Алцхаймер

17 септември 2024 г. в 19:12
Последно: 17 септември 2024 г. в 18:12

Учени от Лабораторията по молекулярна биология на Съвета за медицински изследвания (MRC LMB) и Института за изследване на деменцията на Обединеното кралство (UK DRI) към Университета в Кеймбридж са разработили нови лечения, свързани с болестта на Алцхаймер.

При тях селективно се премахват агрегираните тау протеини и се подобрява здравословното състояние на пациентите. Засега леченията са тествани на мишки. Изследването е публикувано в списанията Cell и Science.

Има два основни протеина, които променят структурата си при хора с болестта на Алцхаймер: тау протеини и бета-амилоид.

Амилоидните агрегати се образуват в пространствата между мозъчните клетки, където са насочени от терапевтични антитела като леканемаб. За разлика от тях, тау протеините се образуват предимно в нервните клетки, въпреки че агрегатите могат да се разпространяват от клетка на клетка, което е тясно свързано с когнитивен спад с напредването на болестта.

Лечението се основава на протеина TRIM21, който унищожава само агрегираните тау протеини, оставяйки здравите непокътнати. Това не само предотвратява образуването на нови агрегати, но и елиминира тези, които вече съществуват вътре в клетките.

Този подход помага в борбата с предполагаемата причина за прогресиране на невродегенеративните заболявания.

Категории на статията:
Медицина