Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени с план за експедиция до Тритон, за да изследват Нептун

17 септември 2024 г. в 21:30
Последно: 17 септември 2024 г. в 18:16

В Лондонския университетски колеж се разработва първа по рода си научна експедиция за цялостно изследване на Нептун.

Кулминационната фаза ще бъде кацането на Тритон, студеният, скалист спътник на тази най-отдалечена планета в Слънчевата система, която преди това само веднъж е била заснета от земен изследователски апарат.

Тритон, поради огромното си разстояние от Земята, все още е най-малко проученото космическо тяло в пояса на Кайпер. Дори във фантастиката се споменава само веднъж – в романа „Мъглявината Андромеда“.

Учените успяха да получат изображения на Тритон само благодарение на „Вояджър 2“, който прелетя край него през 80-е години.

Снимките обаче предизвикаха такъв интерес, че идеята за нова експедиция беше многократно изразена от различни научни екипи.

НАСА също работи по такава мисия, но предвид липсата на средства, тя може и да не бъде реализирана.

Много по-активна работа е свършена от британски учени, които публикуваха поредица от трудове, посветени на техния проект, наречен Arcanum.

В този проект се предвижда изследователският апарат да влезе в орбитата на Нептун и след това да кацне на неговата луна, едно от най-вулканично активните тела в нашата система. Сондата ще се състои от три независими части.

Първата, наречена Sommerville, ще бъде орбитално превозно средство – основната научна платформа и в същото време реле, което ще осигурява комуникация със Земята. Неговото „въоръжение“ ще се състои от няколко камери, няколко спектрометъра, магнитометър и дори инфрачервен телескоп – което ще позволи изучаването не само на Нептун, но и на обекти, които се крият в пояса на Кайпер или дори в облака на Оорт.

Вторият структурен елемент ще бъде „орбиталният модул за маневриране“ или „Тензинг“ – неговата задача ще бъде да „пусне“ спускаемия модул Bingham до желаното място на Тритон и да получава сигнали от него.

Ракетата Starship ще изстреля цялото това богатство в космоса през 2030 г. В същото време пристигането в орбитата на Нептун се очаква да се случи не по-рано от 2045 г.

Единственият проблем е, че този научно обещаващ проект все още няма никакво финансиране или дори медийна подкрепа от никоя космическа агенция. Така че дали ще се състои е въпрос с повишена трудност. Засега.

Категории на статията:
Слънчева система