Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова хипотеза обяснява изгубената луна на Марс

18 септември 2024 г. в 15:48
Последно: 18 септември 2024 г. в 15:48

Астрономи от Военноморската обсерватория на САЩ споделиха хипотеза, която да обясни уникалната форма и топография на Марс.

В статия, публикувана в arXiv, учените свързват тези характеристики с отдавна изгубена луна, наречена Нерио.

Марс има триосна форма, което означава, че има разлики в размера по трите оси, както и уникална география с най-високите планини и най-големия каньон в Слънчевата система.

Един от най-мистериозните елементи в неговия релеф е планината Тарсис.

Тя представлява огромна издутина с диаметър около пет хиляди километра, разположена близо до екватора.

Смята се, че в ранните дни на Марс – Нерио, приблизително една трета от размера на нашата Луна, е бил в синхронна орбита и именно неговото влияние е станало причина за появата на Тарсис. Образуването на планината може да е увеличило екваториалната елиптичност на планетата, което пък да е довело до триосна форма.

Нерио също може да е причинил повишена вулканична активност, която е допринесла за образуването на планини на противоположната страна на планетата.

Що се отнася до съдбата на Нерио, специалистите предполагат, че сателитът или е отлетял под въздействието на друго тяло, или е бил унищожен при сблъсък с по-голям обект. Неговите останки може да са двете настоящи луни на Марс – Фобос и Деймос.

Категории на статията:
Наука