Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалисти разкриха механизма на стареене на органите и има ли как да го забавим

19 септември 2024 г. в 14:20
Последно: 19 септември 2024 г. в 13:58

Екип от учени от Университета в Женева, в сътрудничество с Университетската болница в Берн и Университета в Берн е открил механизъм, обясняващ защо някои органи остаряват по-бързо от други. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

Проучването е установило, че некодиращите области на ДНК, които обикновено не участват в производството на протеини, натрупват увреждане в тъканите, където клетките се възпроизвеждат по-бавно.

Това увреждане пречи на процесите на клетъчно делене, което ускорява стареенето на органи като черния дроб. За разлика от тъканите с активна регенерация, като кожата и червата, клетките на тези органи не се обновяват често, което позволява натрупването на скрити увреждания.

Снимка: Pixabay

Изследователите са изучавали миши чернодробни клетки, които рядко се възпроизвеждат, освен ако част от органа не бъде отстранена. Учените са използвали този подход, за да анализират процесите на репликация на ДНК, наблюдавайки как младите и старите чернодробни клетки реагират на необходимостта от регенериране след отстраняване на част от органа.

Оказва се, че инициирането на репликация на ДНК по време на регенерация винаги се случва в некодиращи области, а при млади мишки този процес е по-ефективен.

С напредването на възрастта количеството увреждания в тези области се натрупват, което води до намаляване на способността на чернодробните клетки да се възстановяват. При старите мишки тези увреждания са били толкова значителни, че са се задействали сигнални механизми, които са блокирали процеса на репликация.

Изследователите предполагат, че премахването на натрупаните увреждания в некодиращите области на ДНК може да бъде ключ към забавяне на стареенето.

Това може да проправи пътя за разработване на техники, които подобряват регенерацията на тъкани и забавят процеса на стареене на органите.

Категории на статията:
Медицина