Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обясняват тъмната материя с микроскопични черни дупки

20 септември 2024 г. в 09:43
Последно: 20 септември 2024 г. в 09:43

Физици от Масачузетския технологичен институт изразиха хипотезата, че първичните черни дупки съставляват значителна част от тъмната материя във Вселената.

В изследването, публикувано в списанието Physical Review D, учените допускат, че такива микроскопични черни дупки могат да преминават през Слънчевата система приблизително веднъж на всяко десетилетие.

Първичните черни дупки са теоретични обекти, които вероятно са се образували малко след Големия взрив. Това се е случило в резултат на колебания в плътността на материята. Те са много малки по размер, но имат огромна маса и могат да съставляват значителна част от тъмната материя. Тъмната материя упражнява гравитационно влияние върху галактиките и други космически обекти.

За да проверят тази хипотеза, изследователите предлагат метод за наблюдение на орбитите на планетите в Слънчевата система и по-специално на орбитата на Марс.

Известно е, че разстоянието между Земята и Марс е измерено с висока точност благодарение на десетилетия на наблюдения.

Преминаването на първична черна дупка на разстояние няколко стотици милиона километра от Марс може да предизвика леко колебание в орбитата на планетата, което потенциално може да бъде фиксирано с помощта на съвременните измервателни уреди.

Според изчисленията тази флуктуация на орбитата на Марс може да достигне около метър в продължение на няколко години след преминаването на черната дупка.

За да бъде потвърдено явлението, е необходимо да се изключи влиянието на други фактори, като астероиди, например.

Освен това изследователите искат да обмислят как подобни черни дупки могат да взаимодействат с други обекти в Слънчевата система, включително Земята и Луната.

Докато резултатите от моделирането показват, че влиянието на тези обекти е твърде незначително, за да се коригира, но в случая с Марс картината трябва да е по-ясна.

Учените смятат, че по-нататъшните изследвания могат да помогнат за потвърждаване на хипотезата, че тъмната материя се състои от първични черни дупки.

Ако успеем да ги намерим близо до Слънчевата система, това ще бъде важна стъпка в разбирането на природата на тъмната материя и еволюцията на Вселената.

Категории на статията:
Вселена