Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски учен обясни как прегръдките подобряват здравето на сърцето

22 септември 2024 г. в 10:56
Последно: 22 септември 2024 г. в 11:06

Френският учен Жак Дюбоа от Сорбоната разкри неочакваните положителни ефекти от обикновената прегръдка върху човешкото здраве.

Изследването, публикувано в Nature, демонстрира как честите прегръдки могат да бъдат от полза за имунната система и здравето на сърцето.

Д-р Дюбоа и неговият екип установили, че хората, които се прегръщат поне четири пъти на ден, имат значително повишени нива на антитела в кръвта си.

Това откритие показва, че простият акт на прегръдка може да стимулира защитните функции на тялото.

В допълнение, при участниците в проучването, които практикуват редовни прегръдки, съществува намалена вероятност за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Интересен аспект на изследването е анализът на нивото на окситоцин, хормонът, който играе ключова роля при формирането на социални връзки и чувства на привързаност.

Учените регистрират 25% ръст на нивата на окситоцин при тези участници, които се прегръщат редовно, в сравнение с контролната група. Това подчертава биохимичната основа за положителните ефекти от прегръщането върху човешкото тяло.

Проучването също така установило връзка между честотата на прегръдките и нивата на кортизол, хормонът, свързан със стреса.

Участниците, които се прегръщат по-често, съобщават за подобрено емоционално благополучие и качество на съня. Този факт подчертава потенциала на прегръщането като прост, но ефективен начин за намаляване на стреса и подобряване на общото благосъстояние.

В контекста на съвременния свят, където цифровите технологии често заместват комуникацията лице в лице, изследванията на д-р Дюбоа придобиват особено значение.

Напомнят ни за значението на физическия контакт за поддържане на здравето и емоционалното благополучие. Едно просто действие като прегръдката може да бъде мощен инструмент за укрепване не само на междуличностните връзки, но и на вашето собствено здраве.

Категории на статията:
Здраве