Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени търсят начин за развитие на космическото земеделие

26 септември 2024 г. в 13:00
Последно: 26 септември 2024 г. в 12:08

Да, станциите на Луната и Марс все още са в сферата на мечтите и фантастиката, но това е само на пръв поглед. Защото науката не спира да работи и нещата се движат, дори по-бързо, отколкото ни се вярва. За хората, ангажирани в тази област, дните носят нови и нови открития, опити и резултати.

Едва ли някой някога си е представял, че ще можем да летим и да излизаме в космоса като туристи. Но вече е факт. Вярно е, че струва скъпо, но е реалност, осъществена и с възможност за превръщане в нещо нормално.

Със сигурност следващите десетилетия ще ни сблъскат с нови успехи в областта на космоса. Затова днес много лаборатории и научни институти работят в посока животът в космоса да се случи наистина – при най-добрите условия за хората.

Знаем какво мисли предприемачът Илън Мъск за базите на Луната и Марс. Тези бази обаче ще имат нужда от различна комуникация, захранване и… изхранване.

Бъдещите човешки колонии ще трябва да се самоизхранват. Т.е. ще трябва да има развито космическо земеделие. Именно в тази посока работят учените в университета Вагенинген в Нидерландия.

Те са открили метод, който обещава да подобри добивите от култури, засети в симулация на марсианска почва.

В своите експерименти изследователите отглеждат едновременно в саксии чери домати, грах и моркови. Доматите, отглеждани по този начин, дават около два пъти по-голям добив от домати, отглеждани самостоятелно (като монокултури) в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове. Доматите също така цъфтят и узряват по-рано, дават повече плодове на растение и имат по-дебели стебла.

„Сега е само въпрос на коригиране на експерименталните условия, докато намерим най-оптималната система. Могат да бъдат различни видове, повече видове, различно съотношение на видовете“, коментира експерт, цитиран от Ройтерс.

Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит – почва без органична материя, разработена от изследователи на НАСА, която е почти перфектно физическо и химично съответствие на истинската марсианска почва.

На този етап изследователите не са опитали на вкус зеленчуците, отгледани в симулираната марсианска почва, защото те трябва да преминат определени тестове.

„Вкусихме по-ранна реколта, включително домати. Помислих си, че марсианските са по-сладки от земните, отглеждани върху почвен субстрат“, коментира един от изследователите.

Категории на статията:
Иновации