Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с изтичането на въздух на МКС достигна най-високата степен на опасност

1 октомври 2024 г. в 11:25
Последно: 1 октомври 2024 г. в 11:32

Срокът на експлоатация на Международната космическа станция сякаш изтича. И това се доказва от множество течове в различни структурни елементи, които стават все повече всяка година.

В нов доклад от НАСА изразиха загриженост относно проблема и предложиха възможно решение.

През октомври 2023 г. възникна изтичане на охлаждаща течност от външната (резервна) радиаторна верига на многофункционалния лабораторен модул „Наука“ на МКС.

По-късно, през февруари тази година, беше открито изтичане на въздух в преходната камера на руския сегмент на станцията. Тогава Роскосмос съобщи, че и двата инцидента не представляват заплаха нито за безопасността на екипажа, нито за самия орбитален комплекс.

Месеци по-късно НАСА бие тревога.

Нови подробности, разкрити в нов доклад, публикуван от генералния инспектор на агенцията, подчертават сериозността на проблема с течовете в станцията, която работи от близо 26 години.

Документът посочва, че през февруари тази година скоростта на изтичане на въздух от по-малко от 450 грама се е увеличила до 1 кг на ден. През април изтичането е достигнало 1,6 кг на ден.

В продължение на години изследвания, нито руски, нито американски служители са успели да идентифицират точната причина за този процес.

И двете служби смятат, че отговорът може да се крие в недостатъчната плътност на вътрешните и външните заварки.

Едно от решенията, до които НАСА стигна, е да изиска люкът на модула „Звезда“ да остане затворен. Ако течът стане по-голям, може да се наложи този отвор да бъде затворен завинаги.

В този случай броят на портовете за скачване на руски космически кораби на МКС ще бъде намален от четири на три.

Агенцията не е коментирала публично опасенията относно постепенното влошаване на състоянието на станцията, тъй като течовете досега са били ограничени и не са засегнали други части на МКС.

Въпреки това, както Ars Technica съобщи през юни, НАСА е изключително загрижена за настоящата ситуация.

НАСА активно обсъжда бъдещето на МКС, която върви към финала на своя експлоатационен живот.

Роскосмос сключи споразумение за продължаване на експлоатацията на орбиталния комплекс до 2028 г., докато НАСА и партньорите планират да останат на станцията до 2030 г.

След това и двете страни ще трябва да преминат към аналози на МКС. Руската федерация планира да построи руската орбитална станция (ROS), докато американската агенция ще започне полети до частни космически станции, които вече се създават от Axiom Space, Blue Origin и Voyager Space.

Все още обаче не е известно дали тяхното разработване ще приключи преди началото на следващото десетилетие.

Алтернатива би била да се удължи живота на МКС след 2030 г., но това ще изисква много работа, за да се запази жизнеспособността на станцията. Основният проблем е свързан с повишените рискове поради стареенето на устройства и конструкции.

Категории на статията:
Наука