Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слой магма се крие в недрата на Луната

3 октомври 2024 г. в 09:55
Последно: 3 октомври 2024 г. в 09:56

Учените представиха нови данни за вътрешната структура на Луната, които потвърждават наличието на частично разтопен слой магма между твърдата мантия и металното ядро.

Тези резултати са публикувани в списание AGU Advances и могат значително да променят сегашните представи за структурата и еволюцията на Луната.

Откритието е направено чрез анализиране на приливните ефекти върху Луната, причинени от гравитационното влияние на Земята и Слънцето.

Точно както тези сили влияят на формата на Земята и причиняват морски приливи, те влияят и на Луната, изкривявайки нейната форма и гравитационно поле.

Изучаването на реакцията на Луната на тези сили позволява на учените да получат информация за нейната вътрешна структура.

Изследователите са използвали данни от сателитната мисия на NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) и Lunar Reconnaissance Orbiter.

Тези данни са позволили да се регистрират не само месечни, но и годишни промени в гравитационното поле на Луната.

Включването на тези данни в модели, описващи вътрешната структура на Луната, е помогнало да се идентифицират ключови нейни характеристики.

Оказва се, че без да се вземе предвид по-мекият, частично разтопен слой в основата на мантията, е невъзможно да се възпроизведат наблюдаваните промени в гравитационното поле на Луната. Това потвърждава хипотезата за наличието на този слой, който може да играе важна роля в лунната геология.

Изследователите предполагат, че този частично разтопен слой може да се състои от богатия на титан минерал илменит. Въпреки това ще са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди окончателно тази хипотеза и да се разбере източникът на топлина, който поддържа топенето в продължение на милиарди години.

Категории на статията:
Явления