Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри дискови ветрове

7 октомври 2024 г. в 14:06
Последно: 7 октомври 2024 г. в 14:32

Астрономи от Университета на Аризона, заедно с Научния институт за космически телескопи на НАСА, са изследвали процесите, протичащи в протопланетните дискове, от които се образуват звезди и планети. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Astronomy.

Едно от ключовите открития е детайлното наблюдение на така наречените дискови ветрове – газови потоци, които излизат от протопланетарния диск.

Тези ветрове, управлявани от магнитни полета, могат да пътуват на огромни разстояния и играят важна роля във формирането на планетарните системи.

Вветровете помагат на звездата да натрупа маса по време на акреция.

За да проведе изследването, екипът е използвал телескопа „Джеймс Уеб“, с чиято помощ е било измерено движението на газ с висока точност. Телескопът е конфигуриран да записва отделни молекули, което прави възможно проследяването на различните слоеве ветрове, излъчвани от протопланетарния диск.

Freepik

Тези наблюдения предоставят безпрецедентни данни за структурата и движението на газа.

Направено е важно откритие – че ветровете могат ефективно да премахнат ъгловия момент, процес, който позволява на газа да се движи към звездата и в крайна сметка да падне в нея.

Откритието разрешава дългогодишна мистерия сред астрофизиците за това как точно звездите натрупват маса.

Доказано е също, че ветровете действат в различни части на диска, включително области, където биха могли да се образуват подобни на Земята планети.

Екипът също така е открил сложен модел от ветрове, който прилича на многопластов лук. Идентифицирани са централни струи газ, заобиколени от конусовидни черупки, които възникват на различни разстояния от звездата.

Тези ветрове се простират стотици пъти по-далеч от разстоянието между Земята и Слънцето.

В бъдеще изследователите планират да разширят наблюденията си до повече протопланетни дискове, за да разберат колко чести са подобни структури в други системи.

Това ще помогне за по-доброто разбиране на процесите, при които се образуват звезди и планети и тяхната еволюция във времето.

Категории на статията:
Явления