Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебелината на озоновия слой в Арктика достигна рекордно ниво

9 октомври 2024 г. в 14:33
Последно: 9 октомври 2024 г. в 14:33

Учени от Отдела за изучаване на Земята на Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА установиха, че нивата на озон в Арктика са над средните през 2024 г.

През март нивата на озон бяха на най-високото си ниво от 70-е години на миналия век.

Нивата на озон останаха над средното ниво и през септември. Тези данни, според учените, предполагат, че количеството на токсичните вещества (CFC) в атмосферата е започнало да намалява. И това позволява възстановяването на озоновия слой.

„Озонът е естественият слънцезащитен крем на Земята. Увеличаването на озона е положителен факт, защото е добро за околната среда“, казва водещият автор д-р Пол Нюман.

За целите на изследването екипът е анализирал метеорологични и сателитни данни, за да определи как нивата на озон са се променили от 1979 г. до наши дни.

Резултатите показват, че през март 2024 г. средното ниво на озон е достигнало 477 единици Добсън – с 6 единици повече от рекорда от 1979 г. и с 60 единици повече от средното за периода на изследване.

Учените свързват подобряването на състоянието на озоновия слой с два фактора.

Първият е намаляването на нивото на озоноразрушаващите вещества CFC, както е предвидено в Монреалския протокол. Второто е глобалното затопляне. По-топлият климат насърчават растежа на озона, докато полярните вихри причиняват разрушаването на озона, съобщава Geophysical Research Letters.

„Комбинацията от тези два фактора ще създаде благоприятни условия за увеличаване на полярния озон“, заключават авторите.

По-рано стана писахме, че озоновата дупка над Антарктида също е намаляла. През септември 2024 г. тя е с 18,48 милиона кв. км по-малко от 2023 г.

Категории на статията:
Климат