Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Астрономите откриха нова комета, скоро ще бъде видима с просто око

11 октомври 2024 г. в 16:00
Последно: 11 октомври 2024 г. в 14:00

Астрономите, търсещи опасни астероиди, откриха нова комета, вероятно идваща от облака на Оорт.

През втората половина на октомври тя може да бъде наблюдавана с невъоръжено око и ще надмине Венера по своята яркост.

А докато чакаме това да се случи, можем да наблюдаваме оцелялата по чудо комета Zijinshan, която ще мине отново край Земята едва след 80 000 години.

На 12 октомври кометата C/2023 A3 Zijinshan, открита от китайски астрономи в началото на 2023 г., ще се приближи максимално до Земята. Тя е направила дълго и опасно пътуване, минавайки близо до Слънцето, а преди два дни като по чудо е избегнала коронално изхвърляне. В момента се вижда идеално с невъоръжено око.

В края на месеца в небето ще се появи също толкова интересен обект за наблюдение.

Откриването му е заслуга на екипа на ATLAS, проект, чиято основна задача е да търси опасни астероиди около нас.

Към Слънцето бързо се движи нова комета, която току-що получи официалното име – C/2024 S1, вместо предишната A11bP7I. Очевидно това е гост от облака на Оорт – гигантски клъстер в покрайнините на Слънчевата система, далеч отвъд пояса на Кайпер.

C/2024 S1 е необичайна не само заради траекторията си: тя свети с ясно изразена зелена светлина. Най-вероятно причината за това е наличието на двувъглеродни молекули. А между 24 и 28 октомври ще бъде по-ярка от повечето обекти в нашето звездно небе, включително от Венера.

Тя ще може да се наблюдава най-добре от Южното полукълбо, преди изгрев слънце. В Северното полукълбо ще се вижда по-добре от 29 до 31 октомври.

Тагове:
Категории на статията:
Слънчева система