Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са 55 високоскоростни звезди

15 октомври 2024 г. в 13:52
Последно: 15 октомври 2024 г. в 15:59

Екип от астрономи от Лайденската обсерватория и Университета на Амстердам са открили 55 високоскоростни звезди, изхвърлени от звездния куп R136 в Големия магеланов облак.

Това проучване, публикувано в списание Nature, увеличава десетократно броя на известните звезди-бегълци в този регион.

„Избягалите звезди“ са звезди, които напускат своя звезден куп с висока скорост в резултат на динамични взаимодействия.

Изследователите са открили, че клъстерът R136, който се е образувал преди 1,8 милиона години, е изхвърлил около една трета от своите масивни звезди.

Те се движат със скорост над 100 хил. километра в час и могат да достигнат разстояния до 1000 светлинни години, където ще завършат жизнения си цикъл, като експлодират като свръхнови.

За да открие „бягащите“ звезди, екипът от астрономи използва данни от космическия телескоп Gaia, който измерва позициите и скоростите на повече от милиард звезди.

Gaia се намира на разстояние 1,5 милиона километра от Земята и позволява да бъде записано движението на звездите на големи разстояния.

Астрономите са открили два периода на изхвърляне на звезди от R136. Първият се е случил преди около 1,8 милиона години, когато звездите са били изхвърлени в произволни посоки, когато се е образувал клъстер. Вторият епизод, датиращ отпреди 200 хиляди години, показва, че звездите се движат по-бавно и имат предпочитана посока, което може да означава, че R136 взаимодейства с близък звезден куп.

R136 е уникален клъстер, съдържащ стотици хиляди звезди, включително най-масивните известни, тежащи до 300 слънчеви маси.

Те излъчват ултравиолетова светлина, която може да йонизира околния водороден газ.

Благодарение на данните от Gaia астрономите успяват да направят статистически заключения и да идентифицират важни аспекти от еволюцията на звездните купове.

Категории на статията:
Наука