Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екзосателит беше открит в Космоса за първи път

16 октомври 2024 г. в 13:30
Последно: 16 октомври 2024 г. в 12:46

Изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и техни колеги откриха първия възможен спътник на планета извън Слънчевата система. Издадоха го вулканите.

Скалистият вулканичен спътник обикаля около планетата WASP-49 b на 635 светлинни години от Земята.

Друг спътник, Йо, помогна за намирането му, давайки на учените възможност да откриват далечни екзолуни по облаците от вулканичен газ. Екипът публикува откритието си в Astrophysical Journal Letters.

Екзосателитът се открива трудно, защото когато се наблюдава от Земята, планетата, нейната звезда и спътник често се припокриват, сливайки се в малка точка.

Един от експертите, планетарният учен Апурва Оза, търси начини за откриване на екзолуни в продължение на много години.

Той използва примера на Йо, спътник на Юпитер, който постоянно освобождава огромни облаци от газове в атмосферата и междупланетното пространство в резултат на своята вулканична дейност. Тези облаци могат да бъдат 1000 пъти по-големи от радиуса на планетата.

Оза предполага, че наличието на вулканични луни може да бъде открито благодарение именно на тези газови облаци.

През 2017 г. такъв облак от натрий беше открит за първи път около екзопланетата WASP-49 b, газов гигант с размерите на Сатурн.

Откритието привлече вниманието на Оза и заедно с международен екип те наблюдават системата дълго време, за да проучат облака подробно.

Експертите обясняват, че планетата WASP-49 b и нейната звезда се състоят основно от водород, хелий и малко количество натрий.

А за такъв облак е необходимо да се произвеждат около 100 хиляди килограма натрий в секунда. Тоест, планетата и звездата не могат да бъдат източник на натриевия облак.

Учените са установили, че облакът е високо над атмосферата на планетата и се движи независимо и по-бързо от нея. А начинът на движение показва, че е създаден от друго небесно тяло.

Моделирането показва, че въз основа на природата, движението и активността на облака, той може би е създаден от отделно небесно тяло, което се върти около планетата. Вероятно това е сателит с осемчасова орбита.

Астрономите твърдят, че това е косвено, но силно доказателство за съществуването на екзолуна в WASP-49 b. Нужни са повече наблюдения, за да бъде доказано това.

Категории на статията:
Вселена