Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски учени: Астероидите са основен източник на земни летливи вещества

16 октомври 2024 г. в 15:00
Последно: 16 октомври 2024 г. в 12:55

Британски учени от университета в Кеймбридж са стигнали до заключението, че примитивните астероиди са помогнали за възникването на живота на Земята.

Метеоритите, които са паднали на планетата ни, са съдържали големи количества цинк, което е допринесло за стартирането на органични процеси.

Експерти са изследвали химическия отпечатък на цинка от астероиди, търсейки обяснение за произхода на летливите елементи на земната повърхност, и са забелязали, че има необичаен състав.

Летливите вещества са елементи или съединения, които се превръщат в па̀ри при ниски температури. Те включват шест често срещани вещества, открити в живите организми и водата.

„Един от най-фундаменталните въпроси за произхода на живота е откъде са дошли елементите и съединенията, необходими за еволюцията. Ако успеем да разберем как тези материали са се появили на Земята, това ще ни даде отговор как е възникнал животът на нашата планета и как може да се появи другаде“, казва доктор Райс Мартинс от Факултета за изучаване за Земята в Кеймбридж.

Преди учените вярваха, че летливите елементи са дошли от разтопени планетезимали, примитивни тела, произхождащи от ранната Слънчева система. Те съставляват около 70% от масата на Земята. Само 10% от общия цинк обаче се е появил благодарение на планетезималите, пише Science Advances.

Категории на статията:
Животът