Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открит e безопасен начин за охлаждане на планетата

19 октомври 2024 г. в 18:22
Последно: 19 октомври 2024 г. в 18:22

Международен екип от учени разкри, че използването на диамантен прах в атмосферата може да помогне за безопасно охлаждане на планетата.

В проучването, публикувано в Geophysical Research Letters, учените са използвали 3D климатични модели, за да сравнят различни аерозоли, които могат да се използват за намаляване на глобалните температури.

С повишаването на глобалните температури изменението на климата може да се ускори и някои експерти казват, че трябва да намерим начини за активно охлаждане на Земята.

Една от идеите е да се използват аерозоли, които да отразяват слънчевите лъчи обратно в Космоса.

Серният диоксид досега се смяташе за най-вероятния кандидат за тази цел. Използването му обаче може да доведе до сериозни последици като киселинен дъжд, увреждане на озоновия слой и отрицателни ефекти върху климата в ниските слоеве на атмосферата.

Тези рискове налагат търсенето на други възможности.

Екип от изследователи разработи 3D климатичен модел, за да оцени въздействието на различни аерозоли върху атмосферата. Чрез симулации те проучиха как различни материали – като диамантен прах, калцит, алуминий, силициев карбид и други – биха взаимодействали със слънчевата светлина и топлината. Както и колко дълго ще останат в атмосферата и какви биха били техните дългосрочни ефекти .

Резултатите показали, че диамантеният прах е най-добрият вариант за охлаждане на планетата.

Има висока способност да отразява слънчевата светлина и остава в атмосферата дълго време, без да предизвиква отрицателни химични реакции като киселинен дъжд.

Диамантеният прах също така няма да се натрупа в атмосферата, което намалява риска от допълнителни странични ефекти.

Проучването предполага, че годишното инжектиране на пет милиона тона синтетичен диамантен прах в атмосферата може да намали глобалните температури с 1,6 градуса по Целзий за 45 години.

Основният проблем обаче е огромната цена за реализирането на този проект – около 200 трилиона долара.

Категории на статията:
Климат