Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработен е нов протеин за лечение на рак

21 октомври 2024 г. в 11:29
Последно: 21 октомври 2024 г. в 09:56

Учени от университета в Дънди са създали иновативен молекулярен процес на „изрязване и зашиване“, който ще ускори разработването на лекарства за комплексни заболявания, включително рак. Проучването е публикувано в списанието Nature Communications.

Новият метод дава възможност да се модифицира протеин, уловен от молекулите на деградатора, премахвайки ненужните му части и омрежвайки останалите фрагменти. Това значително улеснява работата с протеини в лабораторията и прави изследователския процес по-ефективен.

Учените са създали нова версия на протеина, наречена CRBN-midi, която е по-разтворима и по-лесна за кристализиране, като същевременно запазва биологичните свойства на оригиналния протеин.

Това спомага за ускоряване на разработването на лекарства, насочени към целево разграждане на протеини.

Преди повечето лекарства, използвани за разграждане на болестотворни протеини, взаимодействаха с Е3 лигаза, но този процес беше неефективен.

Новият протеин CRBN-midi подобрява взаимодействието с лигазата и насърчава по-бързото отстраняване на патологичните протеини.

Този пробив в целенасоченото разграждане на протеини обещава да ускори разработването на нови лекарства, които могат да се борят с най-изтощителните заболявания, предлагайки на пациентите по-ефективни лечения.

Категории на статията:
Медицина