Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективността на антибиотиците бързо намалява

22 октомври 2024 г. в 11:25
Последно: 22 октомври 2024 г. в 10:52

Резистентността на човешкото тяло към антибиотиците бързо расте, заради появата на нови микроорганизми с повишен имунитет към този тип лекарства. Това заявява професорът по микробиология Ивон Маст от института Лайбниц.

„Антибиотиците бяха най-големият напредък в медицината. Сериозна заплаха е фактът, че в момента се появява все по-голяма резистентност и има недостиг на нови антибиотици“, цитира Маст германското издание Bild.

Според лекаря по интензивно лечение проф. Франк Брункхорст, антибиотиците губят своята ефективност, защото се предписват твърде често, особено в ситуации, в които не са необходими.

Друга причина е увеличеният обмен на патогени между жители на различни щати и континенти, възникнал в резултат на големия брой международни пътувания, възобновени след края на пандемията от коронавирус.

Маст подчертава, че на съвременната медицина ѝ липсват нови антибиотици.

Причината за това е продължителността и високата цена на тяхното разработване и въвеждане в консумация. За това са необходими 8-15 години и сума от 100 милиона до 2 милиарда евро.

В момента човечеството губи постиженията си в областта на медицината, тъй като се връща към ерата, когато антибиотиците все още не са били открити, казва още Матиас Плотц, президент на Дружеството за инфекциозна терапия на Пол Ерлих.

И все пак експертите са убедени, че въпреки това, човечеството може да разчита на други, по-нови технологии за лечение.

Категории на статията:
Медицина