Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как падането на метеорит, четири пъти по-голям от Еверест, е повлияло на Земята

22 октомври 2024 г. в 17:40
Последно: 22 октомври 2024 г. в 16:54

Преди около 3,26 милиарда години в Земята се сблъсква космическо тяло, чийто размер е 200 пъти по-голям от размера на метеорита Chicxulub, след сблъсък с който преди около 66 милиона години са изчезнали динозаврите.

Новината бе съобщена от геолози от Харвардския университет, чиято статия по темата е публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените са открили следи от удара на гигантски метеорит с размери до 58 км в диаметър. Нарекли са го S2. Намерените следи са в района на Greenstone belt Barberton – една от най-старите планински вериги на Земята, разположена в югоизточната част на Южна Африка, на границата с Есватини.

Анализът на древните скални проби е позволил на изследователите да нарисуват картина на случилото се след катастрофата. По това време животът на планетата е бил ограничен до едноклетъчни бактерии и археи.

Оказва се, че за разлика от метеорита, причинил измирането на динозаврите, S2 става източник на развитието на нови форми на живот на Земята.

Ударът на S2 е предизвикал мощно цунами, заради което цялата вода в океаните се смесва, а почвата и скалните отломки са били изхвърлени от сушата към брега. Топлината, отделена в резултат на сблъсъка, е довела до това, че горният слой вода в океаните буквално се е изпарила, атмосферата се е нагорещила и цялата планета е била покрита с гъст облак прах. И фотосинтезата напълно е спряла.

Но бактериите и археите са невероятно издръжливи и изследователите са установили, че след сблъсъка животът на Земята бързо се е възстановил и дори започнал да процъфтява. В същото време едноклетъчните организми, хранещи се с фосфор и желязо, са се размножили бързо.

Категории на статията:
Мистерии