Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникални рисунки бяха открити в египетски храм

23 октомври 2024 г. в 18:30
Последно: 23 октомври 2024 г. в 17:59

Египетски реставратори са спасили древни картини в храма на Хнум, скрити под сажди, трупани с години. Сега тези древни изображения могат да се видят отново в оригиналните им цветове.

Храмът от римската епоха, разположен в Есна, на около 60 километра южно от Луксор, Египет, е в процес на реставрация.

Въпреки че основната структура вече не съществува, преддверието или пронаосът на храма е открит преди повече от два века. В по-голямата си част той остава недокоснат, пише Phys.org.

През годините местните жители са палили огньове в храма, което е довело до значително почерняване на някогашните цветни рисунки по стените и колоните.

Специален екип от 30 египетски реставратори, ръководен от Ахмед Емам, е работил шест години, за да възстанови живите цветове на изображенията, украсяващи тавана и 18 вътрешни колони.

Проектът наскоро навлезе в нова фаза, като се фокусира върху южните стени. Екипът успешно е възстановил южната вътрешна стена и част от западната задна стена, разкривайки оригиналните цветове, които са доминирани от ярки жълти и червени пигменти.

Тези нюанси са в ярък контраст с близкия храм Дендара, известен със своята светлосиня и бяла палитра.

Кристиан Лайц отбеляза значителна находка тази година – сложни рисувани детайли по облеклото на храмовите фигури, които преди това са били скрити от сажди.

Сред най-забележителните открития са декоративни елементи върху тронни изображения, като сцена на жертвоприношение, изобразяваща лък и стрела, дадени на богинята Нейт.

Реставраторите са открили и сцена, изобразяваща свещения шлеп на божеството Хнум. Лодката, носена от няколко свещеника в церемониална процесия, имаше специално значение, позволявайки на местните хора да видят божието светилище по време на празненства.

През останалата част от годината това светилище остава скрито в храма, достъпно само за свещениците.

Работата по консервацията ще бъде подновена през ноември и ще се фокусира върху почистването на външните части на шестте предни колони на храма.

Категории на статията:
Процеси