Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на океана се повишава заради атмосферните реки

25 октомври 2024 г. в 11:00
Последно: 25 октомври 2024 г. в 10:30

Екип от климатолози от САЩ е открил доказателства, свързващи значителното покачване на морското равнище с активността на атмосферните реки, образуващи се в Тихия океан и достигащи до северноамериканското крайбрежие. Изследването е публикувано в списанието Communications Earth & Environment.

Атмосферните реки са мощни течения от водна пара в атмосферата, които могат да носят огромни количества валежи и да генерират силни ветрове.

Потоците се образуват над топли океански води и пренасят огромни количества вода. Една атмосферна река може да транспортира средно до 15 пъти обема вода в устието на река Мисисипи.

Като се има предвид глобалното затопляне, изследователите прогнозират, че честотата на тези реки ще расте и те ще бъдат придружени от по-интензивни валежи и ветрове. В допълнение, проучването установило, че атмосферните реки също ще доведат до значително покачване на морското равнище по крайбрежието, където достигат сушата.

За да предскажат бъдещите морски нива, учените са използвали данни от предишни атмосферни реки, които са засегнали западното крайбрежие на САЩ, включително Калифорния, Орегон и Вашингтон.

Те са създадали компютърни модели, които отчитат изменението на климата, като затопляне на въздуха и водата, за да предскажат колко ще се повишат морските нива по време на бъдещи атмосферни реки.

Резултатите от моделирането са показали, че морските нива могат да се повишат с 200 процента. Това е много тревожно за крайбрежните райони на Калифорния, тъй като такива внезапни промени биха могли да доведат до катастрофални наводнения.

Моделирането е установило още, че повишаването на морското ниво ще варира в различните части на крайбрежието на Калифорния. В южната част на щата, районът на Лос Анджелис, се очаква да има повече валежи и по-силни ветрове в сравнение със северните региони, което води до по-високо покачване на морското равнище в тези райони.

Проучването подчертава необходимостта да се вземат предвид рисковете, свързани с атмосферните реки и покачващите се морски нива, когато се планират мерки за защита на крайбрежието.

Категории на статията:
Климат