Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени откриха потенциално лекарство за опасен синдром

25 октомври 2024 г. в 21:00
Последно: 25 октомври 2024 г. в 20:44

Скорошно проучване даде изненадващ резултат – значителен научен напредък във възможностите за лечение на синдрома на късото черво, рядко, но инвалидизиращо заболяване.

Синдромът, който засяга приблизително 10 000 до 20 000 души само в Съединените щати, включително деца и възрастни, възниква, когато част от тънките черва е увредена или хирургично отстранена. Това води до проблем с усвояването на храната и други сериозни здравословни проблеми.

Въпреки че е възможно човек да се роди със заболяването, то най-често се появява в резултат на други заболявания като некротизиращ ентероколит, особено при недоносени бебета, пише ScienceDaily.

Пациентите имат намалена способност да абсорбират хранителни вещества, което често води до необходимост от интравенозни вливания.

Настоящите лечения, включително специални диети, хирургия, а понякога чревни трансплантации, осигуряват ограничено облекчение и са свързани с усложнения като инфекции и продължителна хоспитализация.

Главният хирург в Детския център „Джон Хопкинс“ и автор на изследването, публикувано в списание Nature Communications, Дейвид Хакъм, отбелязва необходимостта от намиране на по-ефективни лечения.

Пробивът е свързан с установяване на ролята на цинка в подпомагането на чревния растеж и възстановяването.

След няколко сериозни теста, проведени с мишки, експертите са открили, че някои гени, например, SLC39A4 и SLC39A5, които помагат за транспортирането на цинк в тялото, са значително по-активни при мишки с този синдром. Това води и до появата на хипотезата, че добавките с цинк могат да помогнат на хората с тази болест да се възстановят по-бързо.

Категории на статията:
Медицина