Хората започват да произвеждат храна в Космоса

Британски изследователи, с подкрепата на Европейската космическа агенция (ESA), проведоха експеримент в орбита, за да получат първоначални данни за възможно производство на храни в Космоса.
Очаква се в бъдеще астронавтите да могат да произвеждат храна в космически условия с помощта на мая.
Големите запаси от храна и вода водят до значително увеличаване на стартовата маса на кораба и увеличават сложността на пилотираните космически полети.
Освен това, по време на дълги пътувания в дълбокия Космос, осигуряването на екипажи с храна за дълго време ще бъде проблематично.
Решението може да бъде производството на храна и други необходими ресурси директно в орбита или на повърхността на други небесни тела, като Луната и Марс.
Британската компания Frontier Space, съвместно с изследователи от Imperial College London, проведоха експеримент, за да разберат дали дрождите могат да изпълняват функциите си в производството на храни, фармацевтични продукти, горива и биопластмаси в условия на микрогравитация.
„Нашата мечта е да имаме фабрики в орбита и на Луната“, каза главният изпълнителен директор на Frontier Space Акил Шамсул пред BBC News, добавяйки, че проучването е първата стъпка към амбициозен план.
За целта на експеримента учените изстреляха автоматизирана миниатюрна лаборатория EGGS-1 (Early Gen micro-Gravity Service) с проби от дрожди в ниска околоземна орбита на 21 април.
Тя беше поставена на борда на товарната капсула Phoenix на немската компания Atmos Space Cargo.
Устройството остана в Космоса около два часа и се върна на Земята с полезния товар, потвърди Atmos по-рано.
EGGS-1 е малко устройство – умалена версия на бъдещи космически системи, които ще са необходими, за да се осигури пълната работа на обещаващата „космическа лаборатория“.
Основната цел на проучването беше да се тества цялостният дизайн, за да се гарантира стабилността на оборудването при изстрелване и условия на работа в космоса. Тази задача беше успешно изпълнена.
Сега екипът ще проведе цялостен анализ и ще извлече ключови данни за производствените възможности за микрогравитация, дългосрочното съхранение на храна в Космоса и въздействието на орбиталния транспорт.
Допълнителните цели включват тестване на дългосрочни решения за съхранение на данни за космическо биомеханично производство, както и тестване на микрофлуидни системи от следващо поколение в микрогравитация.
Резултатите в тези области ще бъдат налични на по-късна дата и ще зависят от състоянието на капсулата Phoenix, обясниха от Frontier Space.